21 Μαρ 2009

"Πνίγηκε" στα νερά...

Τελικά το πάθος και η ανθρώπινη θέληση δεν στάθηκαν αρκετά. Οι «θυμωμένοι» θεοί της Αιγύπτου «έπαιξαν» το δικό τους... παιχνίδι απόψε, παίρνοντας ρεβάνς για την ήττα της 13ης Δεκεμβρίου που τόσο πολύ είχε πληγώσει το γόητρό τους. Ο ποταμός... ξεχείλισε και τα νερά του έφτασαν μέχρι τον Ρέντη, κατακλύζοντας τα γήπεδα του Ελαιώνα. Σε έναν αγωνιστικό χώρο εντελώς ακατάλληλο για κάθε αθλητική δραστηριότητα (πλην -ίσως- water polo), οι Αιγειράτες κατέθεσαν και την ψυχή τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το τελικό 5-2 υπέρ των «αδιάβροχων» Αιγύπτιων, που πάντως κρίνεται υπερβολικό από άποψης έκτασης, άφησε πικρή γεύση στους «μελανόλευκους» που είδαν την υπερπροσπάθειά τους να «πνίγεται» στις εκβολές του Νείλου.

Η... κακή μέρα από το πρωί φαίνεται

Με τις ανέλπιστες παρουσίες Κρεκούκια - Μοτσάκου, το ντεμπούτο Παπαϊωάννου και την επιστροφή του «ασώτου» Λαζαρίδη, η ομάδα του Παναιγειρατικού έμοιαζε πολλά υποσχόμενη επιθετικά. Οι οιωνοί όμως δεν ήταν με το μέρος των Αχαιών. Υπό ασθενή βροχόπτωση και χαμηλή θερμοκρασία, η προθέρμανση των παικτών του ΑΟΠ αποτελούσε μια μικρή μόνο πρόγευση για ό,τι θα ακολουθούσε. Το γήπεδο είχε ήδη μετατραπεί σε «βούρκο», με ολόκληρες λίμνες νερού να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του.
Το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή της αναμέτρησης στο... «κολυμβητήριο» του Ρέντη σηματοδότησε και το "άνοιγμα των ουρανών". Η καταιγίδα πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση, κάνοντας το έργο των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων ακόμη δυσκολότερο. Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις του ματς, με τη μπάλα να κολλά στο νερό, έδειξαν την άθλια κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, που κυριολεκτικά καθιστούσε «αυτοκτονική» κάθε απόπειρα κοντινής μεταβίβασης στο χώρο της άμυνας. Με αιχμή του δόρατος στο κλασικό 3-3-1/3-1-3, τον υπό δοκιμή Κώστα Παπαϊωάννου, τους αδελφούς Μάντζους στα άκρα και τον Τσιμπούρη στο γνώριμο ρόλο του «ανθρώπου για όλες τις δουλειές», ο Παναιγειρατικός δεν κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός, δίνοντας κυρίως έμφαση στην υπεράσπιση της εστίας του. Ωστόσο, οι δυνατοί αντίπαλοι κατάφεραν να γίνουν επικίνδυνοι και η «ζημιά» δεν άργησε πολύ να γίνει. Στα μισά του α΄ μέρους, το διαγώνιο σουτ του αφύλακτου από τα δεξιά επιθετικού του Νείλου έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Διονύση Μάντζου, «γράφοντας» το 1-0 υπέρ των πρωτοπόρων. Το σκηνικό στο Γήπεδο 1 του Ελαιώνα αποκτούσε πλέον ακόμη πιο άγρια όψη για τους Αιγειράτες.

Πάθος στη λάσπη

Ο «ηρωικός» Πέτρος Παπανικολάου (μαζί με τον Πλούμη, δεν κάθησε λεπτό κάτω από το σκέπαστρο του πάγκου, δίνοντας συνεχώς οδηγίες στην ομάδα του, όρθιος, υπό συνεχή βροχόπτωση!) πίστεψε στις δυνατότητες της ομάδας του, έχοντας ως οδηγό την ανατροπή στην αναμέτρηση του Δεκεμβρίου κόντρα στους ίδιους αντιπάλους. Ρίχνοντας στη μάχη σε... «δόσεις» όλα τα επιθετικά του όπλα (Μοτσάκο, Κρεκούκια, Λαζαρίδη), προσπάθησε να «κλέψει» ό,τι μπορούσε από την εκτυλισσόμενη «λασπομαχία». Τη δραματική εικόνα του ματς ήρθε να επιτείνει το γρήγορο δεύτερο γκολ των Αιγυπτίων (στην αρχή του β΄ μέρους) με δυνατό σουτ και πάλι από τα δεξιά της επιθετικής τους γραμμής. Το 0-2 έμοιαζε βαρύ κι αχώνευτο και πλέον όλοι αντιλαμβάνονταν ότι ο Παναιγειρατικός είχε μπροστά του ένα ολόκληρο "βουνό" από εμπόδια... Παρά το πρόσκαιρο τράβηγμα που ένιωσε ο Δημήτρης Τσιμπούρης στο δεξί του πόδι (οι άνθρωποι του ΑΟΠ τρόμαξαν, χωρίς ευτυχώς να είναι κάτι σοβαρό), οι Αχαιοί σταδιακά μετέφεραν το σκηνικό της δράσης προς την αντίπαλη εστία, κυνηγώντας το θαύμα. Την πρωτοβουλία ανέλαβε για πολλοστή φορά ο «πολύς» Φίλιππος Κρεκούκιας που δεν δίστασε να σουτάρει δυνατά, καταφέρνοντας, με τη βοήθεια του υγρού αγωνιστικού χώρου να περάσει τη μπάλα κάτω από τα πόδια του αντίπαλου τερματοφύλακα και να σκοράρει έτσι το πρώτο «μελανόλευκο» τέρμα της βραδιάς.

Κυνηγώντας την ισοφάριση

Η αντεπίθεση που σήμανε με τη μείωση του σκορ σε 1-2 χαρακτηρίστηκε από έντονη κινητικότητα στο β΄ μισό του γηπέδου για τον Παναιγειρατικό. Προσπαθώντας να ανατρέψουν το σκορ, οι "μελανόλευκοι" βγήκαν μπροστά, πιέζοντας τους αντιπάλους τους, με αποκορύφωμα την κλασική ευκαιρία του Μοτσάκου δίπλα από το αιγυπτιακό τέρμα που όμως πέρασε ανεκμετάλλευτη. Εκείνοι που σκόραραν ωστόσο ήταν και πάλι οι «κόκκινοι», αυτή τη φορά με πολύ πιο οδυνηρό τρόπο. Από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα βρήκε όσο έπρεπε στο πόδι του Λάμπρου ώστε να αλλάξει φορά, με αποτέλεσμα το "διώξιμο" του Κρεκούκια να στείλει τη μπάλα «συστημένη» στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Διονύση Μάντζου. Η απογοήτευση μεγάλη τόσο για το 1-3 όσο και για τον άδοξο τρόπο που αυτό σημειώθηκε. Το σκορ έμοιαζε πλέον δύσκολα αναστρέψιμο όμως η «Μαύρη Αρμάδα» δεν είχε ακόμη παραιτηθεί από το παιχνίδι. Η εκτέλεση πλαγίου (!) με το δεξί πόδι - «διαβήτη» του Γιάννη Λάμπρου έστειλε τη μπάλα να αναπαυθεί για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Νείλου. Με αυτόν τον απίθανο τρόπο (εξιλέωση του 19χρονου αμυντικού με ένα από τα κορυφαία γκολ της χρονιάς) το 2-3 ήταν γεγονός και οι ελπίδες αναβίωναν στο «μελανόλευκο» στρατόπεδο!
Με άκρως επιθετικογενή προσανατολισμό, η ομάδα του Π. Παπανικολάου πολέμησε "με νύχια και με δόντια" για την πολυπόθητη ισοφάριση. Ο ρυθμός του αγώνα γινόταν ολοένα και πιο γρήγορος, με τις άμυνες μοιραία να ανοίγουν. Ο ΑΟΠ δημιούργησε σημαντικές ευκαιρίες για να πετύχει το γκολ, με «κορωνίδες» το άστοχο σουτ του Κρεκούκια, την ενέργεια του Παπαϊωάννου που δεν κατέληξε εγκαίρως σε σουτ. Ο «νόμος του ποδοσφαίρου» είναι ωστόσο αδήριτος στην εφαρμογή του και κάπως έτσι, και ενώ όλοι πίστευαν πως το 3-3 ήταν απλώς θέμα χρόνου, ήρθε η καταστροφή. Η μπάλα βρέθηκε στην καρδιά της περιοχής του ΑΟΠ, προκλήθηκε σύγχυση στην αμυντική γραμμή της αιγειράτικης ομάδας, δόθηκε χώρος για ελεύθερο σουτ και όλα αυτά αρκούσαν για να «γραφτεί» το καταδικαστικό 2-4 υπέρ των Αιγυπτίων. Το νέο σοκ ήταν πολύ βαρύ και η ομάδα της Αιγείρας, καταβεβλημένη από την υπερπροσπάθεια ήταν αδύναμη να επιστρέψει στο ματς. Το τελικό 2-5 ήρθε λίγα μόλις λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα για να σφραγίσει μια δύσκολη και άδοξη βραδιά για τον Παναιγειρατικό.

Ηρωική προσπάθεια

Το μεγαλύτερο κέρδος από την αποψινή μονομαχία με το Νείλο ήταν η πολύ καλή εμφάνιση της "Μάυρης Αρμάδας" ακόμη και σε συνθήκες ακατάλληλες για ποδόσφαιρο. Πιστοί στους "όρκους" που είχαν δώσει πριν τον αγώνα, οι παίκτες του ΑΟΠ έπαιξαν για τη φανέλα και τον κόσμο τους, κόντρα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που ευνοούσαν το τραχύ και άκομψο παιχνίδι των σκληροτράχηλων Αιγυπτίων. Το νερό που κάλυπτε το γήπεδο δεν άφηνε περιθώρια για περίτεχνες ενέργειες και μοιραία η... τέχνη του ποδοσφαίρου παραχώρησε τη θέση της σε ένα ανάξιο από πλευράς θεάματος «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα σε δύο από τις καλύτερες ομάδας του πρωταθλήματος.
Όρθιος στη λάσπη, παρά τα προβλήματα στη μέση του, έμεινε ο Κρεκούκιας, σκοράροντας... και στα δύο τέρματα του γηπέδου, ενώ πολύ θετικό κρίνεται το ντεμπούτο του Παπαϊωάννου που έπαιξε σε όλο το ματς και κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες, να δείξει πολλές τεχνικές αρετές. Στις θετικές παρουσίες συγκαταλέγονται εκείνες των Λαζαρίδη, Λάμπρου (χρεώνεται ωστόσο τη φάση του αυτογκόλ), ενώ από τους υπόλοιπους ξεχώρισαν οι Δημήτρης Τσμιπούρης και Μάριος Μάντζος (όσο αγωνίστηκε). Εξαιρετικό το στήσιμο της ομάδας από τον coach Παπανικολάου που έκανε -μάταια- ό,τι περνούσε από το χέρι του για να "κλέψει" ένα ματς εξ ορισμού δύσκολο για τον σύλλογο της Αιγείρας.

Στόχος η τρίτη θέση

Με την ήττα της αυτή, η «Μαύρη Αρμάδα» τέθηκε οριστικά εκτός διεκδίκησης της πρώτης θέσης στον όμιλο, ενώ ο συνδυασμός των αποψινών αποτελεσμάτων (νίκες Πανφραπεδαϊκού επί Bullet και Πυραμίδων επί Piaston Villa) θέτει στο «στόχαστρο» των «μελανόλευκων» την τρίτη θέση της κατάταξης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει το «απόλυτο» των νικών (4 στα 4 και 8 βαθμοί) και όλοι στον Παναιγειρατικό καλούνται να ξεχάσουν άμεσα τα πρόσφατα δύο ατυχή αποτελέσματα.

Για την ιστορία, τις ικανότητές στους στο «πόλο» δοκίμασαν απόψε κόντρα στο Νείλο οι: Διονύσης Μάντζος, Γιώργος Ντοάς, Ζαχαρίας Σαραντουλάκης, Γιάννης Λάμπρου, Δημήτρης Τσιμπούρης, Δημήτρης Μάντζος, Μάριος Μάντζος, Κώστας Παπαϊωάννου, Δημήτρης Μοτσάκος, Ανδρέας Καραμπάσης, Φίλιππος Κρεκούκιας, Λουκάς Λαζαρίδης. και Χάρης Πλούμης
Το ματς «έζησαν» από κοντά, αψηφώντας τη βροχή και την υγρασία η πρόεδρος του Ομίλου Τζωρτζίνα Μπουρίκα, το αναπληρωματικό μέλος ΔΣ ΑΟΠ Τάσος Οικονόμου, καθώς και ο αδελφός και η φίλη του Δημήτρη Τσιμπούρη. Τον αγώνα παρακολούθησαν από το... αυτοκίνητο (!) οι φίλοι του Παναιγειρατικού Γιάννης Παπαϊωάννου («καμάρωσε» και τον αδελφό του με τη μαύρη φανέλα) και Γιώργος Μπούρος.