7 Μαρ 2009

"ΛΥΓΙΣΕ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΧΩΡΙΑΤΕΣ" - 2-1 με "σβηστές μηχανές"

Απέναντι σε μια ανανεωμένη και εξαιρετικά επικίνδυνη Piaston Villa, οι «μελανόλευκοι» κατάφεραν απόψε να πανηγυρίσουν μια σπουδαία νίκη με σκορ 2-1, ύστερα από ένα αγωνιώδες και… ακατάλληλο για καρδιακούς ματς. Στην 16η «μάχη» του Πρωταθλήματος του Ελαιώνα, ο Παναιγειρατικός προτίμησε να μην βάλει στο «φουλ» τις μηχανές του, παρά το γεγονός ότι σε κανένα σημείο του ματς δεν έδειξε να υποτιμά τους αξιόμαχους αντιπάλους του. Αποφεύγοντας τις υψηλές «πτήσεις», οι Αιγειράτες αιφνιδίασαν τη Villa με δύο γρήγορα γκολ και έδωσαν τον λόγο στην αμυντική γραμμή τους. Η συνολική εικόνα του παιχνιδιού πρέπει να αφήσει ικανοποιημένους τους φίλους του ΑΟΠ, κυρίως για το αποτέλεσμα αλλά και για τη νέα εποποιία της ανασταλτικής «μηχανής» του Παναιγειρατικού, που παρέδωσε και χθες δωρεάν μαθήματα ψυχραιμίας και αποτελεσματικότητας.
Ιδανικό ξεκίνημα
Παρά τις επιστροφές παικτών, ο coach Παπανικολάου επέλεξε την ίδια σύνθεση που φαίνεται να εμπιστεύεται από τα τέλη του περασμένου έτους. Με κορυφή τον αειθαλή Κρεκούκια, τον Καραμπάση να περνά και πάλι στη φυσική του θέση στην αριστερή πτέρυγα και τον Μπούρα να καλείται να καλύψει το κενό του Λάμπρου, οι «μαύροι» μπήκαν δυνατά στο ματς, όπως είχαν υποσχεθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρά το γεγονός ότι αγωνίζονταν με αντίθετο άνεμο, οι Αχαιοί πήραν γρήγορα την πρωτοβουλία στο ματς, δημιούργησαν παιχνίδι και βρέθηκαν αρκετές φορές μπροστά στην εστία των «κυανέρυθρων». Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε ύστερα από χαμηλό και ευθύβολο φάουλ-σέντρα του Τσιμπούρη, με τον Καραμπάση να βάζει το πόδι του όταν και όπως έπρεπε για να ανοίξει το σκορ στο Γήπεδο 2 του Ελαιώνα. Αυτό ήταν το πέμπτο φετινό τέρμα του Μπραχαμιώτη νεαρού άσου που έδειξε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε, η Piaston Villa αρκέστηκε σε ανοργάνωτες και σπασμωδικές προσπάθειες και η φυσική συνέπεια όλων αυτών δεν άργησε να έρθει. Ο Ζαχαρίας Σαραντουλάκης σε μια από τις γνωστές του «επελάσεις» από τα αριστερά, έφτασε μέχρι την περιοχή της Villa, οι «αδιάβαστοι» αντίπαλοί του έδωσαν στον «Ζάχα» την ελευθερία του σουτ κι εκείνος φρόντισε να στείλει τη μπάλα στην αριστερή γωνία του τέρματος γράφοντας το σκορ ημιχρόνου, 2-0. Με εμφάνιση στο… ρελαντί, η Μάυρη Αρμάδα έδειχνε ότι θα έπαιρνε μια σημαντική νίκη, χωρίς να ιδρώσει άλλο.
"Χιτσκοκικό" φινάλε
Δεν έχουμε πληροφορίες για το τι συντελέσθηκε στην ανάπαυλα, ώστε να μπορέσουν οι δύο ομάδες να εμφανισθούν τόσο διαφοροποιημένες στο β΄ μισό του αγώνα. Οι «χωριάτες» μπήκαν φουριόζοι στο γήπεδο και κατάφεραν από την αρχή να επιβάλουν τον γρήγορο ρυθμό τους. Οι φωνές του Πέτρου Παπανικολάου από τον πάγκο για ηρεμία και «πάγωμα» του παιχνιδιού δεν φαίνονταν να εισακούγονται, παρά τις συνεχείς αλλαγές προσώπων. Η Villa έβγαινε κατά κύματα στην επίθεση, με τον Παναιγειρατικό να έχει «οχυρωθεί» γύρω από το τέρμα του Διονύση Μάντζου. Χάρη στα ρεφλέξ του κορυφαίου «πορτιέρο» και τις ηρωικές ενέργειες της αμυνομένων «μελανόλευκων» αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα. Ο εκνευρισμός άρχισε να καταλαμβάνει τις προσπάθειες των αντιπάλων που αποπειράθηκαν με κάθε τρόπο να «δυναμιτίσουν» το παιχνίδι, διαμαρτυρόμενοι με φωνές και άναρθρες κραυγές σε κάθε μαρκάρισμα που τους γινόταν!.. Ευτυχώς, η σοβαρότητα του άψογου διαιτητή της αναμέτρησης δεν επέτρεψε να τους γίνει το χατίρι, όπως και στον α΄ γύρο (ισοφάριση σε 3-3 με «κάλπικο» φάουλ). Τελικώς, το… «κακό» έγινε, με το 2-1 να σημειώνεται, ύστερα από πρόσκαιρη αδυναμία των Αχαιών να διώξουν τη μπάλα από την άμυνα, και το ματς πήρε κυριολεκτικά «φωτιά». Με αμυντικογενή διάταξη και τη βοήθεια του… Αγίου Παντελεήμονα, οι Αιγειράτες άντεξαν την πίεση, κράτησαν τη μπάλα, απέκρουσαν τις μπαλιές - «ξυράφι» των αντιπάλων τους και άκουσαν το «λυτρωτικό» σφύριγμα του ακριβοδίκαιου ρέφερι της αναμέτρησης.
Το "όνειρο" καλά κρατεί
Με την εξαιρετικής σημασίας αποψινή τους νίκη, οι «μελανόλευκοι» αφενός πήραν εκδίκηση για το άδικο 3-3 του α΄ γύρου που τους «στοίχειωνε» από τον Νοέμβριο, και αφετέρου κατάφεραν να εκμεταλλευθούν στο ακέραιο την ευνοϊκή κατάσταση στον όμιλο και τους συνδυασμούς αποτελεσμάτων (νέα ήττα του Πανφραπεδαϊκού, 4-0 από τις «καλπάζουσες» Πυραμίδες). Με τους δύο νέους βαθμούς του, ο ΑΟΠ φιγουράρει ξανά στην τέταρτη θέση του Ομίλου με 24 πόντους και αρκετά παιχνίδια λιγότερα από τους τρεις πρώτους, με τις… «μαθηματικές» τους πιθναότητες να φτάνουν ακόμη και στην πρώτη θέση της κατάταξης!
Κορυφαίοι οι "μουτζαχεντίν" της άμυνας
Ατομικά, στο αποψινό ματς - «θρίλερ», μοιραία ξεχώρισαν οι αμυντικοί του Παναιγειρατικού, με τον Ζαχαρία Σαραντουλάκη να είναι ίσως ο κορυφαίος του γηπέδου. Ο «Ζάχα» κυνηγούσε ένα καλό παιχνίδι για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την καταστροφική αποβολή του στο ντέρμπι με τον Πανφραπεδαϊκό, και το έκανε σήμερα, κόβοντας, πολεμώντας, κατεβάζοντας τη μπάλα και φυσικά σκοράροντας το τέταρτο φετινό του γκολ. Κάτω από τα γκολ-ποστ, ο «κέρβερος» Διονύσης Μάντζος πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση, κυριάρχησε στην περιοχή του και αποσόβησε με αυτοθυσία πολλές προσπάθειες των αντιπάλων. Μπροστά του, ο «βετεράνος» Γιώργος Ντοάς ηγήθηκε της ανασταλτικής «οχυρωματικής γραμμής» του ΑΟΠ, σκληρός όσο έπρεπε, κύριος των αιθέρων, με τον ψύχραιμο και αποτελεσματικό Άρη Μπούρα, λίγα μέτρα πιο δεξιά, να εκπληρώνει στο ακέραιο τη νέα ειδική αποστολή που του είχε ανατεθεί. Από το κέντρο και μπροστά, σχετικά υψηλή απόδοση είχε ο Ανδρέας Καραμπάσης που σκόραρε το πρώτο γκολ του ΑΟΠ και διασώθηκε και στο β΄ μέρος όσο αγωνίσθηκε, με όμορφες προσπάθειες από τα αριστερά και περισσή ψυχραιμία στα δύκολα σημεία του ματς. Ηρωικός ο Φίλιππος Κρεκούκιας, δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στο «πλεκτό», αγωνίστηκε όμως σε όλο το ματς και δεν σταμάτησε να τρέχει λεπτό! Αθόρυβη δουλειά από τον Τσιμπούρη στην καρδιά του γηπέδου με πολλές θετικές ενέργειες και κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μετριότητα ο «αρχηγός» Δημήτρης Μάντζος, βοήθησε αρκετά ανασταλτικά, παρέμεινε όμως ακίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα. Δεν αγωνίσθηκε πολύ ο Δημήτρης Μοτσάκος όμως κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στο δεύτερο μισό του γηπέδου, θετικός ο Θανάσης Θωμάς στην επιστροφή του στον ΑΟΠ, δεν πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και δεν κατάφερε να δείξει όσα ήθελε. Μικρός χρόνος συμμετοχής και για τον Χάρη Πλούμη που κατάφερε, ωστόσο, να αφήσει το «στίγμα» του στο ματς με τις αποτελεσματικές όσο και ριψοκίνδυνες ενέργειές του στα τελευταία λεπτά του αγώνα.
Για την ιστορία, την αποψινή πολύτιμη νίκη του Παναιγειρατικού πέτυχαν οι: Διονύσης Μάντζος, Γιώργος Ντοάς, Ζαχαρίας Σαραντουλάκης, Άρης Μπούρας, Δημήτρης Τσιμπούρης, Ανδρέας Καραμπάσης, Δημήτρης Μάντζος, Φίλιππος Κρεκούκιας, Δημήτρης Μοτσάκος, Θανάσης Θωμάς και Χάρης Πλούμης. Τα δύο τέρματα σημείωσαν οι Καραμπάσης και Σαραντουλάκης, ενώ με την κίτρινα κάρτα του διαιτητή της αναμέτρησης παρατηρήθηκαν οι Μοτσάκος και Μπούρας για αντιαθλητικά μαρκαρίσματα στα οποία υπέπεσαν.
Το νικηφόρο αποψινό παιχνίδι του ΑΟΠ παρακολούθησαν από κοντά η Πρόεδρος του ΑΟΠ Τζωρτζίνα Μπουρίκα, στην οποία μάλιστα αφιέρωσαν οι παίκτες τη νίκη, λόγω των χθεσινών γενεθλίων της. Το συγκινητικό «παρών» στον πάγκο της ομάδας έδωσε και ο Μάριος Μάντζος, που αψήφησε τον υψηλό πυρετό του και την υγρασία του Ρέντη και παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες των συμπαικτών του. Παρούσα στο γήπεδο και η Βάσια Κατσούρη, λίγες θέσεις πιο μακριά κάθισαν οι Πάνος Νικολακόπουλος και Μανώλης Παπαντωνάκης, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ο φανατικός φίλος της ομάδας Γιάννης Παπαϊωάννου.