11 Απρ 2009

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ (ΚΑΙ... ΤΟ 'ΡΙΞΕ ΣΤΙΣ ΜΠΙΡΕΣ!)

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ" τραγούδησαν πριν από λίγα λεπτά οι "μελανόλευκοι" της Αιγείρας, μεθώντας με... μπίρες και τη χαρά της νίκης στον προτελευταία αναμέτρηση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Ο Παναιγειρατικός, που είχε να γευτεί (στο γήπεδο) τη χαρά της νίκης έναν ολόκληρο μήνα, "σκόρπισε" στο ρελαντί τη δυστυχή Rosenbeer που κατάφερε να "δραπετεύσει" από το Γήπεδο 4 του Ελαιώνα με μόλις τρία γκολ παθητικό. Οι Αχαιοί, με πειστική εμφάνιση μεγάλης ομάδας, "ψέκασαν, σκούπισαν και τελείωσαν" έναν αγώνα εξαιρετικά κρίσιμο, υπερνικώντας το ντεφορμάρισμα του τελευταίου μήνα, το όποιο άγχος τους και τις πολλές και σημαντικές απουσίες τους.

"Αγχωτικό" ξεκίνημα
Με δεδομένα τα "βαριά" ονόματα που γέμιζαν το απουσιολόγιο της ομάδας του (Μοτσάκος και Καραμπάσης νοκ-άουτ την τελευταία στιγμή), ο Πέτρος Παπανικολάου κατέστρωσε στον πίνακά του νέα σχέδια τακτικής, προσαρμόζοντας την "Αρμάδα" στις απαιτήσεις του σπουδαίου ματς. Με "ημίγυμνη" τη μεσοεπιθετική γραμμή της διάταξης (και απόντες τον "κανονιέρης" Κρεκούκιας αλλά και τον "εγκέφαλο" Τσιμπούρη), ο Παναιγειρατικός παρατάχθηκε με το γνώριμο 3-3-1, έχοντας ως κορυφη του βέλους τον μόνο παρόντα στράικερ Λουκά Λαζαρίδη. Με τον Δημήτρη Μάντζο να επιστρέφει στη "γνώριμη" θέση του αμυντικού χαφ για πρώτη φορά φέτος και τους "μικρούς" Μ. Μάντζο και Πατερομιχελάκη να αναλαμβάνουν τα άκρα, ο ΑΟΠ προσπάθησε να αναλάβει από πολύ νωρίς τα ηνία του αγώνα και να πιέσει για ένα γρήγορο τέρμα. Την ίδια ώρα, η τριπρόσωπη αιγειράτικη άμυνα (με Ντοά, Σαραντουλάκη και Λάμπρου) δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα απέναντι σε μια ούτως ή άλλως προβληματική αντίπαλη επίθεση. Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε γρήγορα στα πόδια των "μελανόλευκων", οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πλησίασαν με αξιώσεις την αντίπαλη εστία. Οι "γαλάζιοι" απεναντίας αρκέστηκαν κατά κύριο λόγο στην προσπάθεια αναχαίτισης των επιθέσεων που δέχονταν, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο μέσω αντεπιθέσεων.

Γκολ και "κάθαρση"
Ωστόσο, και παρά την εμφανή διαφορά δυναμικότητας των δύο αντιπάλων, το γκολ δεν ερχόταν για τον Παναιγειρατικό, με αποτέλεσμα το άγχος να κάνει δειλά την πρώτη του εμφάνιση στον πάγκο του ΑΟΠ. Παρά τη συντριπτική κατοχή μπάλας υπέρ των Αχαιών, η έλλειψη της τελικής προσπάθειας σε ορισμένες φάσεις και τα άνευρα τελειώματα αρκετών προσπαθειών, έδειχναν πως το ματς είχε πολύ μέλλον ακόμη μπροστά του. Στο μεταξύ, ο κατά τα λοιπά άψογος διαιτητής της αναμέτρησης "έκλεινε τα μάτια" σε πεντακάθαρη περίπτωση πέναλτι πάνω στον Λαζαρίδη (παραδέχτηκε το σφάλμα του στην ανάπαυλα), επιτείνοντας την αγωνία στις τάξεις της "Μαύρης Αρμάδας". Ο coach Παπανικολάου έπρεπε να βρει το "κλειδί" που θα άνοιγε την ερμητικά κλειστή άμυνα της Rosenbeer και τελικά το ανακάλυψε στο πρόσωπο του Θανάση Θωμά. Ο 20χρονος μέσος άλλαξε άρδην την εικόνα του παιχνιδιού, κρατώντας και μοιράζοντας τη μπάλα από τα άκρα με ιδιαίτερη επιτυχία. Πέντε λεπτά πριν την ανάπαυλα και το σκηνικό άλλαζε επιτέλους προς το καλύτερο. Ο Θωμάς ήταν αυτός τελικά που τροφοδότησε τον Λαζαρίδη στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας, με τον "Λάζμαν" να πραγματοποιεί την αγαπημένη του κίνηση πίβοτ γύρω από το αργό προσωπικό του μαρκάρισμα, σουτάρωντας στη συνέχεια για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Το πρώτο τέρμα έλυσε τα πόδια των "μελανόλευκων" από το άγχος ενός διαφαινόμενου "στείρου" α΄ μέρους και τους άνοιξε την "όρεξη" για το κάτι παραπάνω. Το φάουλ που κέρδισε ο Θωμάς σε κομβικό σημείο έξω από την περιοχή των "γαλάζιων" εκτελέστηκε από τον ίδιο με πανέξυπνο τρόπο (κατ' εντολή του ίδιου του Π. Παπανικολάου), με τη μπάλα να φτάνει συστημένη στον Ζαχαρία Σαραντουλάκη, που κατάφερε με υπερένταση να τη στείλει στο βάθος του αντίπαλου τέρματος. Το δεύτερο γκολ σήμανε και τη λήξη ενός πειστικού α΄ εικοσιπενταλέπτου, διαλύοντας κάθε φόβο για πιθανό νέο στραβοπάτημα του ΑΟΠ.

The show did go on...
Με προβάδισμα δύο τερμάτων και τη Rosenbeer να μην έχει μπει σχεδόν σχεδόν καθόλου στο πνεύμα του αγώνα, το δεύτερο μισό της αναμέτρησης φαινόταν να έχει διαδικαστικό και μόνο χαρακτήρα. Υπό τις συνεχείς παραινέσεις του πάγκου για την αποφυγή χαλάρωσης, οι Αιγειράτες διατήρησαν τον πρώτο λόγο στο ματς, δίνοντας ταυτόχρονα βάρος στη διαφύλαξη των κεκτημένων του α΄ ημιχρόνου. Με πιεστική άμυνα που ξεκινούσε από ψηλά, οι παίκτες του ΑΟΠ, υποχρέωσαν τους αντιπάλους τους σε πολλά λάθη, δημιουργώντας ευκαιρίες για γκολ. Παράλληλα, η ανασταλτική μηχανή των Αχαιών, εμπλουτισμένη με την εμπειρία του Πλούμη, κρατούσε μακριά κάθε υποψία απειλής για την εστία του Διονύση Μάντζου, ο οποίος, χωρίς υπερβολή, χρειάστηκε να επέμβει αποτελεσματικά μόνο σε δύο περιπτώσεις. Η... σεμνή τελετή στο Γήπεδο 4 του Ελαιώνα έλαβε τέλος με το τρίτο τέρμα που πανηγύρισαν οι "Φρουροί της Αχαΐας" ύστερα από το εύστοχο ευθύβολο σουτ εκτός περιοχής του εντελώς ελεύθερου Σαραντουλάκη. Το δεύτερο προσωπικό γκολ του "Ζάχα", σε συνέχεια των χαμένων κλασικών ευκαιριών Λαζαρίδη και Πατερομιχελάκη (ο "Λάζμαν" είχε και δοκάρι), ήρθε να "κλειδώσει" μια σπουδαία νίκη για τον ΑΟΠ, ολοκληρώνοντας ένα ήσυχο και ευχάριστο ανοιξιάτικο απόγευμα για τους Αιγειράτες.

"Πρόωρη ανάσταση"
Πρωταγωνιστές στην ευρεία νίκη του Παναιγειρατικού και κορυφαίοι του γηπέδου αναδείχθηκαν ο Θανάσης Θωμάς με τον Ζαχαρία Σαραντουλάκη. Ο νεαρός μέσος επέστρεψε δριμύτερος από τη μακρινή Κοζάνη, διψασμένος για διάκριση με την ομάδα του και βοήθησε τα μέγιστα ώστε ο ΑΟΠ να υπερνικήσει το άγχος και να φτάσει στο δίποντο. Έτρεξε, κράτησε τη μπάλα, άξιζε ένα γκολ, ενώ από δικές του ασίστ προέκυψαν τα δύο από τα τρία σημερινά τέρματα των Αιγειρατών. Ο Νεοκοσμίτης άσος, με τη σειρά του, έπιασε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα απόδοσης, τόσο στη γνώριμη θέση του μπακ, όσο και σε εκείνη του εξτρέμ, "οργώνοντας" την αριστερή πλευρά. Οι επελάσεις του, οι εξαιρετικές τοποθετήσεις του και το ευθύβολο σουτ, τού έδωσαν το δικαίωμα να πανηγυρίσει δύο γκολ - "επιστέγασμα" του πάθους που διακρίνει το παιχνίδι του. Από κοντά, όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της "Μαύρης Αρμάδας" βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό για το θετικό αποτέλεσμα. Επιστροφή στα γκολ και στη... ζωή για τον αναστημένο Λαζαρ...ίδη, η ποδοσφαιρική καριέρα του οποίου πήρε... παράταση, μετά το τέρμα του που έλυσε το "γόρδιο δεσμό" της άμυνας της Rosenbeer. Τον πάντα επικίνδυνο στράικερ τροφοδότησε ουκ ολίγες φορές από τα δεξιά ο εξαιρετικός σήμερα Γιάννης Λάμπρου (αυτή τη φορά με τα "σωστά" παπούτσια), με πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του, άψογος στα ανασταλτικά αλλά και τα δημιουργικά του καθήκοντα. Μεστό και κοντρολαρισμένο το παιχνίδι του αρχηγού Δημήτρη Μάντζου, που "γέμισε" με επιτυχία το χώρο του κέντρου, αναλαμβάνοντας τον εξ ορισμού απαιτητικό ρόλο του "αντι-Τσιμπούρ" της ομάδας. Επέστρεψε στην άμυνα ο "παλιός καλός" Γιώργος Ντοάς και κράτησε μακριά κάθε κίνδυνο από αέρος και εδάφους, συνεπικουρούμενος από τον εντυπωσιακά αποτελεσματικό και πρωτόγνωρα πειθαρχημένο Χάρη Πλούμη στο αριστερό άκρο της "γραμμής Μαζινό" του ΑΟΠ. Ορεξάτος και αρκετά διεισδυτικός παρουσιάστηκε στην επιστροφή του ο Μάριος Μάντζος, εξίσου κινητικός αλλά περισσότερο αγχωμένος ο "συμμαθητής" του, Φαίδων Πατερομιχελάκης. Την ίδια ώρα, τη "μοναξιά" του έδειξε να απολαμβάνει κάτω από τα γκολπόστ ο Διονύσης Μάντζος, αποδεικνύοντας ωστόσο την ετοιμότητά του σε δύο επικίνδυνες "επισκέψεις" των αντιπάλων στα καρέ του. Ιδιαίτερη μνεία βέβαια ταιριάζει στη "μαεστρία" του Πέτρου Παπανικολάου που έκανε εντατικό "φροντιστήριο" τους συμπαίκτες του πριν το ματς και δεν δίστασε να να "ανακατέψει την τράπουλα", όταν είδε την παρτίδα να δυσκολεύει, αφήνοντας την προσωπική του σφραγίδα σε μια σημαντική επικράτηση.

Πενήντα λεπτά από το όνειρο
Οι πολυπόθητοι δύο βαθμοί της νίκης κατέληξαν στον αιγειράτικο "λογαριασμό". Οι Αχαιοί χρειάζονταν πάση θυσία το θετικό αποτέλεσμα, τόσο από βαθμολογικής όσο -κυρίως- και από ψυχολογικής πλευράς. Με τη σημερινή νίκη τους, οι "μελανόλευκοι" επέστρεψαν στο δρόμο των επιτυχιών φιγουράρωντας εκ νέου στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του Β΄ Ομίλου. Συγκάτοικος του ΑΟΠ, η Bullet NL, με τους "μελανόλευκους" να διατηρούν το προβάδισμα στα μεταξύ τους ματς (νίκη την 1η αγωνιστική με σκορ 9-5). Πλέον, άπαντες στον Παναιγειρατικό προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη - "πρόωρο τελικό" της 25ης Απριλίου κόντρα στη Bullet, που θα κρίνει τη μάχη για την τέταρτη θέση της τελικής κατάταξης και το "χρυσό" αβαντάζ της μίας νίκης για τον α΄ και πλέον κρίσιμο γύρο των play-off. Δύο αποτελέσματα (νίκη & ισοπαλία) τσεκάρουν το "εισιτήριο" του ΑΟΠ για την τετράδα, όμως όλοι στον σύλλογο της Αιγείρας στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στη νίκη - επιβεβαίωση της ανωτερότητας της αχαϊκής ομάδας επί των "νερατζούρι".

Για την ιστορία, τη σημερινή νίκη - μισή τέταρτη θέση, πέτυχαν στου Ρέντη οι: Διονύσης Μάντζος, Γιώργος Ντοάς, Γιάννης Λάμπρου, Ζαχαρίας Σαραντουλάκης, Δημήτρης Μάντζος, Μάριος Μάντζος, Φαίδων Πατερομιχελάκης, Λουκάς Λαζαρίδης, Θανάσης Θωμάς και Χάρης Πλούμης. Τα τέρματα του ΑΟΠ πέτυχαν οι: Λαζαρίδης και Σαραντουλάκης (2).

Τη νίκη του ΑΟΠ πανηγύρισαν μαζί με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας, η πρόεδρος του συλλόγου Τζωρτζίνα Μπουρίκα με τη γραμματέα Άννα Παναγιωτίδου, ο Κώστας Γιαννούλας καθώς και οι αδελφοί Κώστας και Γιάννης Παπαϊωάννου.