14 Οκτ 2010

FAREWELL ANGEL!

Όσοι γνωρίζουν τον Παναγειρατικό και έχουν ζήσει από κοντά τους "Φρουρούς της Αχαΐας" από τη γέννησή τους μέχρι και σήμερα γνωρίζουν καλά πως η φετινή χρονιά δεν θα μοιάζει με καμία προηγούμενη. Οι αλλαγές στο "μελανόλευκο" στρατόπεδο δεν περιορίζονται μόνο στις αγωνιστικές ημέρες και τις τρεις μετεγγραφές. Μια ματιά στη σύνθεση της ομάδας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μαρτυρά το δυσαναπλήρωτο κενό:


Διονύσης Μάντζος. Αθήνα, 17 Ιουλίου 2010. Ο "φύλακας άγγελος" του ΑΟΠ αφήνει σκυφτός το Γήπεδο 3 με το αργυρό μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό. Έχει μόλις ολοκληρώσει (άλλη) μια σπουδαία εμφάνιση, ορθώνοντας τείχος μπροστά στα δίχτυα της εστίας του. Ένα τρόπαιο χάνεται στις λεπτομέρειες και ένας μεγάλος κύκλος κλείνει. Εκείνος φεύγει, όπως του αξίζει: ανίκητος.

Ο Διονύσης Μάντζος δεν είναι μια απλή ιστορία για τους Αιγειράτες. Κανείς δεν θα βρεθεί να πει πως ο Σάκης είναι απλά ένας ακόμη ποδοσφαιριστής του Παναιγειρατικού. Συνιδρυτής του Ομίλου, συστατικό μέλος της "παρέας της Όττο Βάλτερ", αναντικατάστατος (κυριολεκτικά) τερματοφύλακας του ΑΟΠ μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, "ήρεμη δύναμη" στις καλές αλλά και τις δύσκολες στιγμές αυτής της ομάδας, ο "Φύλακας Άγγελος" της "Μαύρης Αρμάδας" έχει συνδυάσει το όνομά του με ολόκληρη τη μέχρι σήμερα ιστορία του Παναιγειρατικού.


Υπερασπίστηκε με αυτοθυσία και αξιοζήλευτη συνέπεια την εστία του ΑΟΠ επί δεκατέσσερα συναπτά έτη, δημιουργώντας έναν επικό θρύλο. Το όνομά του περιβλήθηκε από πολύ νωρίς την αχλύ ενός ποδοσφαιρικού μύθου, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριξαν με πάθος ότι η διαχρονική επιτυχία της "μελανόλευκης" άμυνας οφείλεται στις αναμφισβήτητες ικανότητες του έμπειρου τερματοφύλακα, εκείνες που ανάγκασαν αμέτρητες φορές τους αντίπαλους επιθετικούς να του δώσουν το χέρι για συγχαρητήρια. Πλέον, όλοι συμφωνούν μαζί τους. Ψύχραιμος, με εξαιρετικά αντανακλαστικά και θάρρος, παρείχε όλα αυτά τα χρόνια στους συμπαίκτες του την ανεκτίμητη ηρεμία και σιγουριά πως κάτω από τα δοκάρια κάθεται ένας κορυφαίος αθλητής και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Μακριά από βαρύγδουπα και άνέξοδα λόγια, ο Σάκης έκανε τη σπουδαία δουλειά του αθόρυβα, συνειδητά, αποτελεσματικά, μέσα και έξω από τα γήπεδα.


Η ζωή, ωστόσο, αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα της και πολύ φυσιολογικά το ποδόσφαιρο περνά σε δεύτερη μοίρα. Ο Διονύσης Μάντζος, όπως όλοι γνωρίζουν, εκτός από ανεπανάληπτος τερματοφύλακας είναι και ένας εξαίρετος επιστήμονας και πτυχιούχος Ιατρικής. Με τις ευχές όλων των συμπαικτών και φίλων του, εδώ και ένα μήνα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο Καλαμάτας προτού αναλάβει οριστικά τα καθήκοντα αγροτικού ιατρού στην Πύλο. Ύστερα από 46 εμφανίσεις στα γήπεδα της Αθήνας και αμέτρητες συμμετοχές και επεμβάσεις στην Αιγείρα, το εμβληματικό "Νο 1" του ΑΟΠ βγάζει τα γάντια του τερματοφύλακα για να φορέσει εκείνα του χειρουργού.

Ο ίδιος, με αυτογνωσία και χωρίς ψεύτικα λόγια, προδιαγράφει ότι είναι δύσκολο να συμμετάσχει στη φετινή προσπάθεια από την "πρώτη γραμμή". Η αγαπημένη του ομάδα προσπάθησε πολύ και τελικά βρήκε στο πρόσωπο του Βασίλη Μάνδυλα έναν ταλαντούχο και άξιο αντικαταστάτη. Ο ίδιος ο Κερκυραίος πορτιέρε γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει ένα "βουνό" μπροστά του για να υπερβεί και δηλώνει αισιόδοξος και έτοιμος για τη μεγάλη πρόκληση. Πάντα με σεβασμό και δέος μπροστά στον προκάτοχό του.

Το όνομά του μεγάλου απόντος της φετινής χρονιάς θα φιγουράρει πρώτο στο έμψυχο δυναμικό του ΑΟΠ. Ο Διονύσης Μάντζος θα είναι κοντά στην ομάδα νοερά αλλά και με τη φυσική του παρουσία όταν και όσο χρειαστεί. Η προσφορά του ήταν και παραμένει αμύθητη, η συνήθεια της συνεχούς παρουσίας του πολύ δύκολο να διαψευσθεί.

Η φώνή του Πέτρου Παπανικολάου, με τα ονόματα των οκτώ "βασικών" να ανακοινώνονται ένα - ένα, αντηχεί ακόμη στα άδεια αποδυτήρια του Ελαιώνα:
"Σάκης τέρμα...".