17 Μαΐ 2014

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ… ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

 Φινάλε στην φετινή πορεία του Παναιγειρατικού μπήκε στον χθεσινοβραδινό ημιτελικό των play off ο οποίος «έπεσε» ηρωικά απέναντι σε μια πολύ ισχυρή και αποφασισμένη Ρόμα με 2-1. Οι μελανόλευκοι «πάλεψαν» σαν πραγματικοί μαχητές στο γήπεδο 3 του Ελαιώνα και με όπλο την πολύ καλή τακτική περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τον αντίπαλο τους, όμως δεν κατάφεραν να προηγηθούν και να πάρουν τα ηνία της αναμέτρησης όταν τους παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες. Μοιραία, λίγο πριν τα μισά του β’ ημιχρόνου, η Ρόμα αύξησε την πίεση της δημιουργώντας απανωτές ευκαιρίες και άνοιξε το σκορ φέρνοντας την ζυγαριά προς το μέρος της. Ένα δεύτερο γκολ, ελάχιστα λεπτά πριν την λήξη… δυσκόλεψε αφόρητα το έργο των αχαιών που είχαν το σθένος να απαντήσουν και να μειώσουν άμεσα σε 2-1 με το τέρμα του Γιάννη Λάμπρου. Όμως ο χρόνος που απέμενε πλέον, δεν αρκούσε για να ολοκληρωθεί μία από τις θεαματικότερες επιστροφές στη διοργάνωση. Οι μελανόλευκοι αποχαιρετούν περήφανα το φετινό πρωτάθλημα, με την αίσθηση ότι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν και διεκδίκησαν μέχρι τέλους την πρόκριση για τον τελικό. Σε κλίμα συγκίνησης οι ποδοσφαιριστές του Παναιγειρατικού αφήνουν πίσω μια χρονιά από την οποία κρατούν θετικές αναμνήσεις και διατηρούν την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν ακόμη πιο δυνατοί στο άμεσο μέλλον.

Η αρχική 8άδα
Με 11 πρόσωπα παρατάχθηκε στην αποστολή του ο Παναιγειρατικός για τον σπουδαίο ημιτελικό. Σε αυτήν, πάντως, δεν συμπεριλαμβάνονταν ο «ναύαρχος» του ΑΟΠ Φίλιππος Κρεκούκιας καθώς και ο Τάκης Φιριππής οι οποίοι έμειναν εκτός μάχης. Ο παίκτης-προπονητής των αχαιών Δημήτρης Μάντζος αποφάσισε να στήσει την ομάδα με κύριο μέλημα να μην αφήσει διαδρόμους στον αντίπαλο παρατάσσοντας ένα πολύ συμπαγές σχήμα στον αγωνιστικό χώρο. Ως εκ τούτου, την μελανόλευκη εστία υπεράσπισε ο Φώτης Τριβιζάς ενώ ο Γιώργος Ντοάς ανέλαβε τον ρόλο του κεντρικού οπισθοφύλακα. Οι δύο ακραίοι μπακ του ΑΟΠ, Λάμπρου από δεξιά και Πάτσης από αριστερά, είχαν οδηγία να βρίσκονται πιο προωθημένοι αναλαμβάνοντας παράλληλα και χρέη χαφ. Στην θέση του ανασταλτικού μέσου βρέθηκε ο Αντώνης Φουσέκης με εντολή να «κλείνει» ως δεύτερος σέντερ μπακ πλάι στον Ντοά όποτε χρειαζόταν. Μπροστά του σε πιο ελεύθερο ρόλο βρέθηκαν ο Δημήτρης Τσιμπούρης και ο Ζαχαρίας Σαραντουλάκης ενώ την κορυφή της επίθεσης «γέμιζε» με την παρουσία του ο Δημήτρης Μοτσάκος. Στον πάγκο, εκτός του Δημήτρη Μάντζου βρίσκονταν ως επιλογές τόσο ο Μάριος Μάντζος όσο και ο Φαίδων Πατερομιχελάκης.

Με έμφαση στην τακτική
Το παιχνίδι ξεκίνησε για τον Παναιγειρατικό με μεγάλη προσήλωση στην τακτική και άμυνα που άρχιζε από πολύ ψηλά. Στόχος ήταν να περιοριστούν οι διάδρομοι της Ρόμα για εύκολη πρόσβαση προς την αχαϊκή άμυνα αλλά και όποτε δίνονταν η ευκαιρία να βγαίνει η ομάδα στην αντεπίθεση. Πράγματι, η εξέλιξη του αγώνα δικαίωσε τους μελανόλευκους για την επιλογή τους καθώς έβλεπαν την Ρόμα να έχει μία φλύαρη κατοχή μπάλας και να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην μεταφορά του παιχνιδιού προς την επίθεση. Οι παίκτες του Παναιγειρατικού σχεδόν σε όλες τις μονομαχίες έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα, πράγμα που τους οδήγησε στο να δημιουργούν επικίνδυνες αντεπιθέσεις και να βγάζουν ορισμένες πολύ καλές ευκαιρίες. Στην πρώτη μεγάλη φάση του ΑΟΠ, ο Σαραντουλάκης τροφοδοτήθηκε στο ύψος της περιοχής από τον Τσιμπούρη όμως το σουτ του έφυγε ψηλά άουτ. Λίγο αργότερα, ο Τσιμπούρ που δημιούργησε πολλούς μπελάδες στο α’ ημίχρονο, βρήκε και πάλι τον Σαραντουλάκη που αυτή τη φορά δοκίμασε ένα μονοκόμματο σουτ αλλά το είδε να καταλήγει δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του αντίπαλου πορτιέρο ίσως στην καλύτερη ευκαιρία των μελανόλευκων μέχρι εκείνο το σημείο. Η Ρόμα είχε, από την πλευρά της, κάποιες καλές ευκαιρίες, ωστόσο τα περισσότερα σουτ που επιχείρησαν οι ποδοσφαιριστές της ήταν μακρινά χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις. Συνεπώς, οι δυο ομάδες πήγαν στους πάγκους για την ανάπαυλα με το σκορ να μένει στο 0-0.

Το έχασε στα σημεία
Στο β’ ημίχρονο, οι αχαιοί μπήκαν με σκοπό να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό και να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε ευκαιρία τους παρουσιάζονταν για γκολ. Ωστόσο η Ρόμα, που πραγματοποίησε αρκετές αλλαγές στην διάρκεια του α’ μέρους, μπήκε με αρκετή φρεσκάδα στον αγωνιστικό χώρο και πίεσε ώστε να βρει τα ρήγματα προς την προετοιμασμένη άμυνα του ΑΟΠ. Η πίεση αυτή, την οδήγησε σταδιακά στο να δημιουργήσει κάποιες κλασσικές ευκαιρίες με τον Φώτη Τριβιζά να λέει εντυπωσιακά όχι, ωστόσο το παιχνίδι είχε ήδη αρχίσει να ανοίγει. Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε, στη συνέχεια, ένα σουτ του επιθετικού της Ρόμα που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι των αχαιών, ίσως στην πρώτη στιγμή του αγώνα όπου ξέφυγε φανερά από την εποπτεία των αμυντικών. Στιγμές αργότερα, ο ίδιος παίκτης στον ελάχιστο χώρο που βρήκε μπροστά του έκανε νέο τεχνικό φαλτσαριστό σουτ στη γωνία αιφνιδιάζοντας και πάλι την άμυνα αλλά και τον Τριβιζά που έπεσε αλλά το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο. 1-0 με τις ισορροπίες να αλλάζουν φανερά.

Ο αγώνας πήγε στη δύναμη και οι μελανόλευκοι προσπάθησαν να ξαναβρούν τον χαμένο τους ρυθμό κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο. Δημιούργησαν, έτσι, απειλητικές καταστάσεις για την εστία της Ρόμα ενώ στην καλύτερη εξ αυτών είδαν το εντυπωσιακό ψαλιδάκι του Μοτσάκου να φεύγει άουτ. Τελικά, οι Ρωμαίοι έμειναν όρθιοι και με αρκετή ψυχραιμία κράτησαν όσο περισσότερο μπορούσαν την μπάλα στα πόδια τους. Ώσπου, σε μια εκτέλεση πλαγίου άουτ και σε μια φαινομενικά ακίνδυνη φάση, οι παίκτες του Παναιγειρατικού μπερδεύτηκαν στα μαρκαρίσματα αφήνοντας χώρο σε αντίπαλο ποδοσφαιριστή που κινήθηκε παράλληλα και με ωραίο μακρινό σουτ έστειλε την μπάλα στη γωνία για το 2-0. Απέμεναν πλέον λιγότερα από τέσσερα λεπτά με το έργο του ΑΟΠ να μοιάζει δυσθεώρητο. Όμως οι παίκτες του κάτι είχαν ακόμη να δώσουν. Σε νέο πλάγιο άουτ, αυτή τη φορά υπέρ τους, ο Μοτσάκος θα εκτελέσει χαμηλά, στην καρδιά της περιοχής, εκεί που τσίμπησε την μπάλα ο προωθημένος Λάμπρου και με την βοήθεια αντίπαλου αμυντικού που άλλαξε ελάχιστα την πορεία της έκανε το 2-1. Χρειαζόταν άλλο ένα γκολ για να γίνει η απόλυτη επιστροφή σ’ ένα φινάλε γκραν γκινιόλ αλλά ο χρόνος αποδείχθηκε απελπιστικά λίγος. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον ΑΟΠ να έχει κλείσει την Ρόμα στα καρέ της αλλά να μην εκμεταλλεύεται το κερδισμένο φάουλ που είχε σε καλό σημείο στην τελευταία φάση του αγώνα. Το 2-1 έμελλε να είναι το αποτέλεσμα του ημιτελικού.

Ηρωική προσπάθεια σε κλίμα συναισθηματικά φορτισμένο
Χρειάστηκε ώρα στους ποδοσφαιριστές του Παναιγειρατικού να αντιληφθούν τι πραγματικά είχε γίνει. Μια σπουδαία προσπάθεια από όλους και μία ήττα που είχε έρθει στα σημεία με τα πώς και τα γιατί να μην βρίσκουν απαντήσεις. Ωστόσο, αν κάτι έμεινε από αυτήν την εμφάνιση κόντρα σε μια ομάδα που το ήθελε εξίσου πάρα πολύ είναι το πάθος και η θέληση των αχαιών που έκαναν την εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα της  Ρόμα να ευχαριστεί την εξέλιξη του αγώνα για ότι της χάρισε. Ένας αγώνας που θα μπορούσε να έχει πάρει οποιαδήποτε τροπή, δυστυχώς δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τους «μαχητές» της Αιγείρας. Τα συναισθήματα απογοήτευσης έδωσαν γρήγορα την θέση τους στα χαμόγελα συγκίνησης για μια αγωνιστική σεζόν που φεύγει αλλά δεν άφησε πίκρα κυρίως λόγω της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα των ποδοσφαιριστών της. Τουναντίον, το τέλος αυτής της σεζόν αφήνει υποσχέσεις και κίνητρα για επιστροφή του ΑΟΠ στο επίπεδο που ανήκει και γιατί όχι στην κατάκτηση ενός τίτλου που αποτελεί πλέον έναν φανερό πόθο στο αχαϊκό στρατόπεδο.

Για την ιστορία την τελευταία εμφάνιση της φετινής σεζόν του Παναιγειρατικού στον ημιτελικό με την Ρόμα υπέγραψαν με την παρουσία τους οι: Τριβιζάς, Ντοάς, Λάμπρου, Πάτσης (c), Φουσέκης, Τσιμπούρης, Σαραντουλάκης και Μοτσάκος. Στον πάγκο έμειναν δίχως συμμετοχή ο Μάριος Μάντζος, ο Φαίδων Πατερομιχελάκης και ο Δημήτρης Μάντζος. Το μοναδικό και τελευταίο γκολ του ΑΟΠ στο φετινό πρωτάθλημα πέτυχε ο Γιάννης Λάμπρου.

Τον αγώνα παρακολούθησαν από κοντά για μία ακόμη φορά αρκετοί φίλοι της ομάδας ενώ βροντερή ήταν η παρουσία της διοίκησης του Συλλόγου αφού σύσσωμη έδωσε το παρόν προεξάρχοντος του Προέδρου Γιάννη Στέλιου Παπαδόπουλου. Παρόν στην αναμέτρηση ήταν και τα μέλη του Δ.Σ. Πέτρος Παπανικολάου, Χάρης Πλούμης και Μανώλης Παπαντωνάκης. Από κοντά υποστήριξε τις προσπάθειες των παικτών του ΑΟΠ και η σύντροφος του Γιώργου Ντοά και φωτογραφική υπεύθυνος της ομάδας Ιωάννα Βίντο καθώς και η φίλη του Μανώλη Παπαντωνάκη Χριστίνα Κώστα παρέα με τον στενό της φίλο Σπύρο.


Στον άλλο ημιτελικό σημειώθηκε μεγάλη έκπληξη με την ομάδα των Άμπαλων να παίρνει τελικά την πρόκριση έναντι της Μπαρχελώνα με σκορ 5-4 και να βάζει τέλος στα φιλόδοξα σχέδια των αιγύπτιων για κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στον μεγάλο τελικό, λοιπόν, της 30ης Μαϊου θα τεθούν αντιμέτωπες Ρόμα και Άμπαλοι με τον νικητή να αναδεικνύεται και πρωταθλητής του ομίλου της Παρασκευής για το 2014.