3 Μαΐ 2014

Τα χρειάστηκε… αλλά πήρε την πρόκριση!

Με κόπο και ιδρώτα… ο Παναιγειρατικός πανηγυρίζει από χθες βράδυ την πρόκριση του στα ημιτελικά των play off του φετινού πρωταθλήματος. Οι μελανόλευκοι κατέβαλλαν την αντίσταση των αξιόμαχων και καλά «διαβασμένων» Copperfield με 1-0, σ’ ένα κλειστό παιχνίδι όπου οι άμυνες έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο, φτάνοντας έτσι για 3η φορά (στην 6ετή παρουσία τους στα γήπεδα της Αθήνας) στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση μπήκε νωρίς στο β’ ημίχρονο, από αυτογκόλ ποδοσφαιριστή των αντιπάλων, έπειτα από μπαλιά-ξυραφιά του Γιάννη Λάμπρου στην περιοχή. Η μεγάλη θέληση και η άμυνα-γρανίτης ήταν τα στοιχεία εκείνα που σφράγισαν την σπουδαία νίκη του Παναιγειρατικού, ο οποίος ωστόσο δεν έπιασε ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ απόδοσης. Επιβλητική, πάντως, ήταν η παρουσία των φίλων της ομάδας που κατέκλυσαν το γήπεδο 1 του Ελαιώνα και ώθησαν τους αχαιούς προς την πρόκριση. Όλοι πλέον βρίσκονται εν αναμονή της κλήρωσης της 9ης Μαϊου όπου οι μελανόλευκοι θα μάθουν τον επόμενο αντίπαλο τους και θα διεκδικήσουν φυσικά τον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος.

Η αρχική 8άδα
Με 10μελή αποστολή παρατάχθηκε ο ΑΟΠ στην κρίσιμη αναμέτρηση με τους Copperfield. Με την απουσία του αναντικατάστατου στην επίθεση Δημήτρη Μοτσάκου να είναι γνωστή εδώ και μέρες αλλά και αυτή του Τάκη Φιριππή που περιόριζε τις αμυντικές επιλογές, οι μελανόλευκοι βρήκαν τις λύσεις εκ των έσω. Στον κρίσιμο προημιτελικό, λοιπόν, παρατάχθηκε κάτω από τα δοκάρια ο Φώτης Τριβιζάς, στο κέντρο της άμυνας ο Γιώργος Ντοάς, αριστερά ο αρχηγός Κώστας Πάτσης ενώ το δεξί άκρο της άμυνας κάλυπτε ο Γιάννης Λάμπρου. Θέση στον άξονα της μεσαίας γραμμής ανέλαβε ο Αντώνης Φουσέκης, με τον Δημήτρη Τσιμπούρη να μετατοπίζεται στα δεξιά και τον Ζαχαρία Σαραντουλάκη να βρίσκεται στην αριστερή πτέρυγα. Τον δύσκολο ρόλο να αντικαταστήσει τον Μοτσάκο, σε ρόλο φορ ανέλαβε ο «ναύαρχος» Φίλιππος Κρεκούκιας. Λύσεις από τον πάγκο έδιναν επίσης ο Μάριος Μάντζος με τον Φαίδωνα Πατερομιχελάκη ενώ παρόν στο γήπεδο με πολιτικά ήταν τόσο ο παίκτης-προπονητής του ΑΟΠ Δημήτρης Μάντζος όσο και ο αδερφός του Σάκης Μάντζος οι οποίοι λογίζονταν εκτός αποστολής.

Καλό στήσιμο στην άμυνα – άγχος στην επίθεση
Σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, όπως είναι μια νοκ-άουτ φάση play off, πρώτο μέλημα είναι να μην δεχτείς γρήγορα γκολ και να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η αμυντική λειτουργία της ομάδας. Με αυτό, λοιπόν, ως δεδομένο οι δύο πλευρές μπήκαν αρκετά επιφυλακτικά στον αγώνα. Οι μεν αχαιοί προσπάθησαν να εφαρμόσουν ένα καλό στήσιμο στον αγωνιστικό χώρο και να εκμεταλλευτούν τους όποιους κενούς χώρους θα έβρισκαν, οι δε Copperfield (που σημειωτέον εκτέλεσαν δις την ομάδα της Ρόμα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος) ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να πάρουν την πρωτοβουλία έχοντας κατοχή μπάλας χωρίς όμως ν’ αφήσουν ούτε λεπτό την άμυνα τους. Φάσεις δημιουργήθηκαν εκατέρωθεν, καμία όμως δεν μετουσιώθηκε σε γκολ στο πρώτο 25λέπτο. Ο Παναιγειρατικός αντιμετώπισε προβλήματα στην ανάπτυξη, πράγμα που δημιούργησε εκνευρισμό στις τάξεις της ομάδας. Οι μελανόλευκοι ποδοσφαιριστές αδυνατούσαν να συνδυαστούν εύκολα, λόγω των ελάχιστων κενών χώρων που έβρισκαν μπροστά αλλά και λόγω της δυσκολίας να κατεβάσουν την μπάλα και να παίξουν χαμηλά σε γρήγορο τέμπο. Ωστόσο, αμύνθηκαν καλά με σωστές αλληλοκαλύψεις. Όποτε χρειάστηκε, φυσικά, ήταν παρόν και ο Φώτης Τριβιζάς που αποσόβησε ότι σουτ έφτανε προς την εστία του. Μοιραία, λοιπόν, το α’ ημίχρονο έληξε χωρίς να υπάρξει κάτι το συνταρακτικό.

Ένα γκολ ήταν αρκετό
Στην επανάληψη, οι Αιγειράτες ενέτειναν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ενός τέρματος που θα έδιωχνε το άγχος από πάνω τους. Θέση εντός αγωνιστικού χώρου πήρε προσωρινά ο Μάριος Μάντζος στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του Πάτση. Η ομάδα συνέχισε να ψάχνει να βρει τους κενούς χώρους και να δημιουργεί ευκαιρίες δίχως όμως ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Ώσπου την λύση θα δώσει από το πουθενά ο Γιάννης Λάμπρου. Ο δεξιός οπισθοφύλακας του ΑΟΠ, ο οποίος είχε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα από άμυνα σε επίθεση και αντίστροφα, επιχείρησε μία παράλληλη σέντρα ξυράφι από το ύψος της περιοχής στο σημείο που βρισκόταν ο μαρκαρισμένος Σαραντουλάκης. Για καλή τύχη όλων όμως, ο  αμυντικός των Copperfield δεν έκανε καλό υπολογισμό της μπάλας εντός της μικρής περιοχής και παίρνοντας λάθος τοποθέτηση, άθελα του την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. 1-0 και έστω και με αυτόν τον παράδοξο τρόπο η αχαϊκή πλευρά έπαιρνε το πάνω χέρι. Όπως ήταν λογικό, το προβάδισμα έδωσε άλλον αέρα στον ΑΟΠ που αύξησε την πίεση και δημιούργησε κι άλλες φάσεις προς την εστία των Copperfield, τόσο με το μακρινό σουτ του Πάτση (που είχε ξαναπεράσει στο γήπεδο) το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο αντίπαλος πορτιέρο όσο και με το οριζόντιο δοκάρι σε σουτ του Φουσέκη αλλά και το χαμένο τετ-α-τετ του Κρεκούκια. Στα τελευταία λεπτά, οι μελανόλευκοι άρχισαν να ξεμένουν από δυνάμεις, πράγμα που λίγο έλειψε να το πληρώσουν. Παρ’ όλα αυτά, ο Τριβιζάς επιδόθηκε σε ορισμένες εξαιρετικές επεμβάσεις κρατώντας το μηδέν… και τις καρδιές στις θέσεις τους.

Διαγράφουν την εμφάνιση – Κρατούν το αποτέλεσμα και προχωρούν
Το σφύριγμα της λήξης ήχησε λυτρωτικά για τους παίκτες του Παναιγειρατικού που παρ’ ότι δυσκολεύτηκαν αρκετά, κατάφεραν τελικά να επικρατήσουν και να στείλουν την ομάδα στα ημιτελικά. Είναι γεγονός ότι η απόδοση του ΑΟΠ  επηρεάστηκε αρκετά από το άγχος και τον εκνευρισμό που έκαναν την εμφάνιση τους ιδιαίτερα στο α’ μέρος και δεν βοήθησαν καθόλου. Με την πρόκριση αυτή, ουσιαστικά, οι Αιγειράτες, πιστοποίησαν αυτό για το οποίο γίνεται λόγος όλη την σεζόν, ότι δηλαδή ανήκουν στην ελίτ ων ομάδων του φετινού πρωταθλήματος και η παρουσία τους σε μια ημιτελική φάση μετά από δύο χρόνια το επισφραγίζει απόλυτα. Βέβαια, κανείς στο αχαϊκό στρατόπεδο δεν επαναπαύεται εκεί καθώς όλοι θέλουν να δουν την ομάδα να κάνει την μεγάλη υπέρβαση και αν παίξει όπως πραγματικά μπορεί, ξέρουν ότι μπορεί να την πετύχει.

Για την ιστορία, την νίκη-πρόκριση του Παναιγειρατικού επί των Copperfield σφράγισαν με την παρουσία τους οι: Τριβιζάς, Ντοάς, Πάτσης (c), Λάμπρου, Φουσέκης, Σαραντουλάκης, Τσιμπούρης, Κρεκούκιας και Μάριος Μάντζος. Δίχως λεπτά συμμετοχής έμεινε στον πάγκο ο Φαίδων Πατερομιχελάκης. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης ήταν αυτογκόλ των Copperfield.

Βροντερό παρόν στον Ελαιώνα έδωσαν οι φίλοι της ομάδας που έσπευσαν να στηρίξουν τους Αιγειράτες στην μάχη των προημιτελικών. Μεταξύ άλλων ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στον Ελαιώνα ήταν με πολιτικά ο τερματοφύλακας του ΑΟΠ Σάκης Μάντζος, όπως προαναφέρθηκε, συνοδευόμενος από την σύντροφο του και τέως πρόεδρο του Συλλόγου Τζωρτζίνα Μπουρίκα, ο πρώην παίκτης και τεχνικός των μελανόλευκων Πέτρος Παπανικολάου που εκπροσώπησε την διοίκηση, ο Μανώλης Πάπαντωνάκης συνοδευόμενος από την σύντροφο του Χριστίνα Κώστα και τον στενό της φίλο Σπύρο, η photo editor της ομάδας και σύντροφος του Γιώργου Ντοά Ιωάννα Βίντο, οι θερμοί φίλοι του ΑΟΠ Κώστας Γιαννούλας και Τάσος Μαλλιαρός καθώς και άνθρωποι από το φιλικό περιβάλλον του Φώτη Τριβιζά. Συγκινητική ήταν η παρουσία του Κώστα Αλεξόπουλου που βρέθηκε στο γήπεδο για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των συμπαικτών του υποβασταζόμενος από πατερίτσες μετά την πρόσφατη επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο ταλαιπωρημένο του γόνατο.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αναμετρήσεις της προημιτελικής φάσης των play off, τελικά δεν υπήρξε καμία έκπληξη. Πέραν λοιπόν του ΑΟΠ, την παρουσία τους για τα ημιτελικά της διοργάνωσης εξασφάλισαν όπως αναμενόταν και οι υπόλοιπες τρεις ομάδες που τερμάτισαν στην πρώτη 4άδα της τελικής κατάταξης στην regular season χωρίς να χρειαστεί να πάνε σε επαναληπτικό αγώνα. Οι μεν Άμπαλοι προκρίθηκαν άνευ αγώνος έναντι της Παρτουζάν Βελιγραδίου που δεν εμφανίστηκε στην μεταξύ τους αναμέτρηση ενώ αλλαγές ζευγαριών σημειώθηκαν στους άλλους δύο προημιτελικούς, λόγω της αιφνίδιας αποχώρησης της 7ης της βαθμολογίας Προμηθευτικής (η οποία γνωστοποίησε πάντως τις προθέσεις της εδώ και αρκετές ημέρες). Με βάση αυτές τις αλλαγές λοιπόν, η Μπαρχελώνα συνέτριψε εύκολα με 8-0 τους Ροζ Πάνθηρες οι οποίοι βρήκαν ανέλπιστα θέση στα play off και η Ρόμα επικράτησε με 4-1 των Demolition.

Η κλήρωση των ομάδων που συμμετέχουν στα ημιτελικά (Μπαρχελώνα, Ρόμα, Παναιγειρατικός και Άμπαλοι) θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9 Μαϊου παρουσία των αρχηγών τους ενώ οι αγώνες θα λάβουν χώρα την μεθεπόμενη Παρασκευή 16 Μαϊου. Θα υπάρξει σύντομα σχετική ενημέρωση.