1 Νοε 2013

Πάτσης......100 Καρατίων!!!!!

Τον δρόμο τον χάραξε ο Γιώργος Ντοάς… Όπως ήταν φυσικό, όμως, δεν θα έμενε μόνος εκεί. Λίγοι μήνες πέρασαν μονάχα και ο νυν αρχηγός του ΑΟΠ Κώστας Πάτσης ετοιμάζεται να γίνει ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που θα φτάσει το ασύλληπτο νούμερο των 100 συμμετοχών με το καράβι στο στήθος και να γράψει κι αυτός με τη σειρά του ιστορία με τους Αχαιούς.
                Το επίτευγμα του «Πάτσαρου» ωστόσο ούτε αυτονόητο ήταν, ούτε τυχαίο. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2009, έπειτα από προσωπική εισήγηση του φίλου και εξάδελφου του Φίλιππου Κρεκούκια, προοριζόμενος για το αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής του ΑΟΠ. Η ένταξη του στην ομάδα δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Τουναντίον, έγινε σε μια περίοδο όπου ο Παναί διατηρούσε ένα ήδη αρκετά φορτωμένο ρόστερ, με αρκετούς ποδοσφαιριστές να “εξεγείρονται” για το μικρό χρόνο συμμετοχής τους. Το νούμερο 9 όμως είχε έρθει για να μείνει. Δεν ήταν πυροτέχνημα. Δεν ήταν ο παίκτης που του άρεσε να λέει πολλά έξω από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Και οι απαντήσεις δόθηκαν στο γήπεδο. Μέλος της «Αγίας Τριάδας» ή της γραμμής «Μαζινό» του ΑΟΠ, όπως σύντομα αποκλήθηκε η τριπλέτα που δημιούργησε με τον Γιώργο Ντοά και τον Γιάννη Λάμπρου, συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να φτάσουν οι Αιγειράτες μέχρι τον τελικό στην πρώτη του κιόλας σεζόν με την ομάδα.
                Και η συνέχεια δεν ήταν λιγότερο συναρπαστική. Ακέραιος χαρακτήρας, μετρημένος αλλά και εμψυχωτικός όταν τα δύσκολα έρχονταν, κέρδισε γρήγορα με την συμπεριφορά του, φίλους και συμπαίκτες ενώ έγινε άκρως υπολογίσιμος τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Εξάλλου στην μέχρι τώρα θητεία του στον ΑΟΠ έδειξε να εφαρμόζει καλύτερα από όλους το μότο του συλλόγου. Πάντα πιστός. Και πως θα μπορούσε να μην είναι, όταν από την πρώτη μέρα που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα των μελανόλευκων (στις 24-10-2009 στην νίκη με 6-1 έναντι του Μαύρου Αετού) μόλις και μετά βίας έχει λείψει όλες κι όλες πέντε φορές.
Έχοντας αγωνιστεί ακόμη και τραυματίας (!) παρέδωσε μαθήματα αυτοθυσίας και πρόσθεσε ανεκτίμητη βοήθεια στο δυναμόμετρο του Παναιγειρατικού. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προκαλεί έκπληξη το ότι, με μια σεζόν λιγότερη στο ενεργητικό του στα γήπεδα της Αθήνας, βρίσκεται τόσο ψηλά στην λίστα με τις συμμετοχές των ποδοσφαιριστών του ΑΟΠ (πάνω από “ιερά τέρατα” όπως ο Δημήτρης Μάντζος ή Φίλιππος Κρεκούκιας). Από πέρυσι μάλιστα, ο 33χρονος οπισθοφύλακας των Αχαιών,  παρέλαβε και επίσημα το περιβραχιόνιο του αρχηγού μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τους προαναφερθέντες, γεμίζοντας παράλληλα με αίσθημα ευθύνης και χρέους να καθοδηγεί την ομάδα εντός αγωνιστικού χώρου. Παιδί, άλλωστε, πρώην ποδοσφαιριστή και δη επαγγελματία της πρώτης εθνικής κατηγορίας, δεν θα μπορούσε η σχέση του με το ποδόσφαιρο να είναι διαφορετική με το χρέος για ανάδειξη των ηγετικών του προσόντων να μοιάζουν αναπόφευκτα για τον ίδιο.
Όμως πώς αισθάνεται για όλα αυτά ο άνθρωπος Κώστας Πάτσης πέρα από ρόλους και ετικέτες; Οι δηλώσεις του ήταν οι εξής: «Τεράστια υπερηφάνεια που καταφέρνω να φτάσω τις 100 συμμετοχές με την ομάδα που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή σαν δικό της άνθρωπο όπως αντίστοιχα την αγάπησα κι εγώ. Πέρασε γρήγορα ο καιρός και ευχάριστα, οπότε οι 100 συμμετοχές μου είναι λίγες γι’ αυτήν την ομάδα. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των δικών μου συμμετοχών αλλά η καλή πορεία της ομάδας μας στο πρωτάθλημα. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι στον Ελαιώνα αγωνιζόμαστε για την Μαύρη Αρμάδα και όχι για τις ατομικές μας συμμετοχές και τα ρεκόρ, τα οποία βέβαια είναι καλοδεχούμενα. Είναι τιμή μου που σήμερα είμαι αρχηγός και έχω μια τόσο καλή ομάδα μαζί μου».
Τι κρατάει από τις χαρούμενες αλλά και μελανές στιγμές του με την ομάδα; «Κρατάω σίγουρα το αίσθημα της αιγειράτικης παρέας που υπάρχει σε αυτήν την ομάδα, ακόμη κι αν αρκετοί από εμάς δεν έχουμε ζήσει αυτά τα περίφημα καλοκαίρια της δεκαετίας του ‘90, τότε που χτίστηκε ο ΑΟΠ. Και το ξαναλέω, δεν έχει σημασία η αναγνώριση που τυγχάνω από φίλους και μη, όσο η καλή μέχρι τώρα πορεία της ομάδας. Πιστεύω ότι αυτό το δέσιμο, η χημεία που υπάρχει μετά από 5 χρόνια παρουσίας στα γήπεδα της Αθήνας είναι το βασικό στοιχείο που θα μας οδηγήσει στο μέλλον (ελπίζω το άμεσο) στον πολυπόθητο τίτλο. Σίγουρα περνώντας ο καιρός, αναλογίζεσαι τα λάθη της ομάδας και τα διορθώνεις. Πέρα απ’ αυτό πάντα κρατάς τις καλύτερες στιγμές και αυτές είναι οι περισσότερες».
Όσο για το μέχρι που μπορεί να φτάσει ο ίδιος μετά τις 100 συμμετοχές…: «Στον αθλητισμό, όσο έχεις όρεξη και δυνάμεις να προσφέρεις, δεν υπάρχει όριο. Μεγάλωσα με την μπάλα και είναι η ζωή μου. Αγαπώ αυτήν την ομάδα και θα συνεχίσω να την υπηρετώ όσο μπορώ. Σε αυτό το σημείο θέλω βέβαια να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Γιάννη Στέλιο Παπαδόπουλο, τους προπονητές μου Πέτρο Παπανικολάου, Φίλιππο Κρεκούκια και Δημήτρη Μάντζο αλλά και όλους τους πρώην και νυν συμπαίκτες μου γιατί χωρίς τη δική τους εμπιστοσύνη και βοήθεια δε θα είχα φτάσει στο σημείο να μιλάω για κατοστάρα στις συμμετοχές μου με τον ΑΟΠ ούτε και να ελπίζω και σε άλλες τόσες στο μέλλον (γέλια). Όριο δεν υπάρχει όταν αγαπάς κάτι. ΑΟΠ για μια ζωή λοιπόν».
Κώστα σ’ ευχαριστούμε για την προσφορά σου στον Παναιγειρατικό και ευχόμαστε να συνεχίζεις να υπηρετείς με τον ίδιο ζήλο και πάθος την ομάδα της καρδιάς σου.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ:
Συμμετοχές: 99 ,
Γκολ: 17,
Ντεμπούτο: 24/10/09 με Μαύρο Αετό,
Πρώτο γκολ: 10/1/10 με Mustang

Απόλυτο συμμετοχών σε δύο σεζόν: 2010-11 (25 ματς), 2012-13 (25 ματς).