13 Δεκ 2008

"ΜΑΥΡΙΣΕ" Ο ΝΕΙΛΟΣ!

Σπουδαία νίκη με σκορ 4-3 πανηγύρισε απόψε ο Παναιγειρατικός ύστερα από ένα σπάνιας ομορφιάς ματς κόντρα στην πολύ δυνατή ομάδα του Νείλου. Οι "μελανόλευκοι" δεν τρόμαξαν από τη βαθμολογική θέση των αντιπάλων, "κοίταξαν στα μάτια" τους Αιγύπτιους και κατάφεραν στο τελευταίο κυριολεκτικά λεπτό να κερδίσουν ένα παιχνίδι που από την αρχή έδειξαν ότι το ήθελαν πολύ και το άξιζαν ακόμη περισσότερο! Δεν είναι υπερβολικό να υποστηριχθεί πως το αποψινό ήταν το καλύτερο παιχνίδι της "Μαύρης Αρμάδας" στο πρωτάθλημα, με τους ποδοσφαιριστές αλλά και τον πάγκο της να βρίσκονται σε μεγάλη ημέρα και να υποχρεώνουν τους πολυδιαφημισμένους αντιπάλους τους στη δεύτερη μόλις φετινή τους ήττα.

Πιστός στο δόγμα "ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει", ο Πέτρος Παπανικολάου επέλεξε να μη μεταβάλει το σύστημα και τη σύνθεση του ΑΟΠ που είχε διαλύσει μια εβδομάδα νωρίτερα τη Μικτή ΣΕΦ. Αυτή ήταν η πρώτη από τις εξαιρετικές εμπνεύσεις του coach στο χθεσινό ματς: Με την άριστη αμυντική του γραμμή και τη σωστή λειτουργία των μηχανισμών του κέντρου, ίσως για πρώτη φορά φέτος (με Τσιμπούρη, Δημ. Μάντζο και Καραμπάση), ο Παναιγειρατικός κατάφερε να κρατήσει μακριά από την περιοχή του τους παίκτες του Νείλου που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους με μακρινά σουτ. Οι πολύ διαβασμένοι αμυντικοί του ΑΟΠ, ωστόσο, έκλειναν όλους τους διαδρόμους και εξουδετέρωναν κάθε κίνδυνο εν τη γενέσει του. Την ίδια ώρα, με τον ορεξάτο Κρεκούκια και τα δύο εξτρέμ να "αλωνίζουν" όλες τις πλευρές του γηπέδου, η "Αρμάδα" βγήκε αρκετές φορές στην κόντρα επίθεση, δημιουργώντας πανικό στην αντίπαλη άμυνα και στον πολύ καλό Αιγύπτιο τερματοφύλακα (σταμάτησε αρκετά επικίνδυνα σουτ των Αιγειρατών).
Δυστυχώς όμως στο ποδόσφαιρο μπάλα δεν παίζουν μόνο οι παίκτες αλλά και... η θεά Τύχη! Για πολλοστή φορά στη φετινή περίοδο, η ατυχία έκανε την εμφάνισή της στο χειρότερο δυνατό σημείο. Δέκα λεπτά πριν τη λήξη του α΄ μέρους κι ενώ οι "μελανόλευκοι" πίεζαν για κάποιο γκολ, οι θεοί της Αιγύπτου εισάκουσαν τελικά τις προσευχές των αντιπάλων και τους... αμανέδες (...) που ακούγονταν συνεχώς από τον πάγκο του Νείλου! Ύστερα από πρόχειρο διώξιμο (!) Αιγύπτιου αμυντικού, η μπάλα προσέκρουσε στο προστατευτικό δίχτυ που ορίζει την οροφή του γηπέδου του Ρέντη και στη συνέχεια, με μια περίεργη φορά, κατέληξε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Διονύση Μάντζου. Οι περισσότεροι παίκτες και από τις δύο ομάδες δεν μπορούσαν να πιστέψουν την εξέλιξη και μάλιστα η πλευρά του Παναιγειρατικού δεν δίστασε να αμφισβητήσει έντονα την κανονικότητα του τέρματος. Ωστόσο, η ζημιά είχε γίνει, ο διαιτητής κατακύρωνε (σωστά) το γκολ και το 0-1 ήταν γεγονός. Οι "μελανόλευκοι" έδειξαν να πεισμώνουν και συνέχισαν με μεγαλύτερη επιμονή να κυνηγούν το γκολ. Οι φάσεις συνεχίστηκαν με αποκορύφωμα το δυνατό σουτ του Δημήτρη Μάντζου που προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Νείλου. Η προσωρινή "λύτρωση" για τον ΑΟΠ ήρθε ένα λεπτό πριν την ανάπαυλα. Με κοντινή πάσα του νεοεισελθόντα Λαζαρίδη, ο "αρχηγός" Δημήτρης Μάντζος βρέθηκε τετ-α-τετ από τα δεξιά με το αντίπαλο τέρμα, πλάσαρε και έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι (ξανά!) και στη συνέχεια στο βάθος των αντίπαλων δικτύων. Ο πρώτος στόχος (ισοφάριση) επετεύχθη και οι "μελανόλευκοι" τελείωσαν το ημίχρονο με έκδηλη την ικανοποίηση από την επιμονή και την υπεροχή τους.

Το β΄ μέρος επεφύλασσε ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις, στα πρώτα λεπτά, για τους Πρωταθλητές Αιγείρας. Χωρίς να έχει αλλάξει στο ελάχιστο η ομάδα που κυριάρχησε στο πρώτο 30λεπτο, ο Παναιγειρατικός "κατέρρευσε" και δέχτηκε δύο τέρματα ουσιαστικά από το μηδέν! Μετά από ολιγωρία της αμυντικής γραμμής των "μελανόλευκων", οι Αιγύπτιοι έκαναν αυτό που ξέρουν καλά (δυνατά μακρινά σουτ), εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες και βρέθηκαν ξανά στο "τιμόνι" του παιχνιδιού και μάλιστα με δύο γκολ διαφορά! Στο σημείο αυτό πολλοί πίστεψαν πως άλλο ένα ντέρμπι είχε χαθεί "από το πουθενά". Ωστόσο, οι ίδιοι οι παίκτες του Παναιγειρατικού είχαν αποφασίσει να μην αφήσουν και αυτό το ματς να φύγει από τα χέρια τους.
Το επιθετικό κρεσέντο που ακολούθησε μέχρι τη λήξη του αγώνα απέδειξε ότι ο Παναιγειρατικός δεν παράτησε ούτε για μια στιγμή το ματς. Με περίσσιο θράσσος και το γνώριμο πάθος τους και υπό την εξαιρετική καθοδήγηση του coach Παπανικολάου, οι παίκτες του ΑΟΠ έκλεισαν τα καρέ τους τους Αιγύπτιους και επιδόθηκαν σε ένα ανηλεές "σφυροκόπημα" της αντίπαλης εστίας. Το πρώτο "χτύπημα" ήρθε με το εξαιρετικό εν κινήσει σουτ εκτός περιοχής του Φίλιππου Κρεκούκια. Ο "Φιλ" δέχτηκε τη μπάλα, την έλεγξε και πριν αυτή βρεθεί στο έδαφος την έστειλε με ασύλληπτο σουτ στα αντίπαλα δίχτυα, σημειώνοντας ίσως το ομορφότερο φετινό τέρμα του ΑΟΠ. Το σύνθημα της αντεπίθεσης δόθηκε και ο Δημήτρης Τσιμπούρης έσπευσε να παράσχει τη δική του βοήθεια. Ύστερα από σωστή μεταβίβαση του Μάριου Μάντζου στον Λαζαρίδη και εξαιρετική προσπάθεια του "Λαζ" από τα αριστερά (σπριντ και "άδειασμα" δύο αντιπάλων), η μπάλα κατέληξε στον "Τσιμπούρ" που δεν έχασε την ευκαιρία και σούταρε στη δεξιά γωνία του τέρματος, ισοφαρίζοντας για τον Παναιγειρατικό μέσα σε ένα πανδαιμόνιο πανηγυρισμών από τον πάγκο και την εξέδρα. Κι όμως το καλύτερο δεν είχε έρθει ακόμη. Το τέλος του θρίλερ θα ήταν ακόμη πιο... "μαύρο". Το ρολόι έδειχνε πως το ματς έχει μπει ήδη στο τελευταίο λεπτό του, όταν το μαγικό σουτ του Καραμπάση έξω από την περιοχή κατέληξε με δύναμη στο τέρμα του Νείλου. Ο νεαρός μέσος είχε μόλις σκοράρει το σημαντικότερο γκολ της καριέρας του και η μεγάλη ανατροπή ήταν πλέον γεγονός! Το σφύριγμα της λήξης σήμανε την έναρξη της ξέφρενης γιορτής για τον "Βασιλιά της Αιγείρας". Εντυπωσιακή νίκη, καταπληκτική εμφάνιση, συγκινητική προσπάθεια από όλους τους παίκτες. Επιθετικός πλουραλισμός άλλη μια φορά για έναν Παναιγειρατικό που δείχνει να ξεπερνά το πρόβλημα της εκτελεστικής δυστοκίας του. Δύο ακόμη υπερπολύτιμοι βαθμοί στη μάχη του Παναιγειρατικού να αναρριχηθεί ακόμη ψηλότερα στη βαθμολογία.

Εξαιρετική η εμφάνιση των ποδοσφαιριστών της "Μαύρης Αρμάδας". Είναι πολύ δύκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποιον, καθώς όλοι έπιασαν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Εντυπωσιακός για άλλη μια φορά ο Δημήτρης Τσιμπούρης, όλο το παιχνίδι του Παναιγειρατικού πέρασε από τα πόδια του, δημιούργησε, σκόραρε το δεύτερο γκολ του σε τρεις αγώνες ενώ ήταν ο βασικός αποδέκτης πολλών και επικίνδυνων μαρκαρισμάτων από τους σκληροτράχηλους Αιγύπτιους. Σε μεγάλη μέρα ο Ανδρέας Καραμπάσης, εντυπωσιακά ώριμος στο παιχνίδι του, πέτυχε το γκολ της νίκης, σφραγίζοντας μια υπέροχη προσωπική βραδιά. Άριστος ο "μεγάλος" Κρεκούκιας, με πρωτόγνωρο πάθος και "δίψα" για τη νίκη, πέτυχε ένα γκολ-ποίημα και έτρεξε όσο λίγοι στο γήπεδο. Ορεξάτος και επικίνδυνος ο Δημήτρης Μάντζος, ξόρκισε τη φετινή "κατάρα" σκοράροντας το πρώτο τέρμα του ΑΟΠ ενώ είχε και δοκάρι, πολύ θετικός και ο κινητικός Λουκάς Λαζαρίδης στο δημιουργικό κομμάτι, "φτιάχνοντας" δύο από τα γκολ της "Αρμάδας". Πολύ καλή η λειτουργία της άμυνας, παρά τα λίγα λάθη, με τον Γιώργο Ντοά κυρίαρχο καθοδηγητή, "έπνιξε" στις... όχθες του Νείλου κάθε επίθεση των "κόκκινων". Εξαιρετικός ο Γιάννης Λάμπρου στο δεξί άκρο της άμυνας, τόσο στον ανασταλτικό τομέα όσο και στην ανάπτυξη παιχνιδιού, την ίδια καλή δουλειά από τα αριστερά έκανε και με το παραπάνω ο Ζαχαρίας Σαραντουλάκης. Σταθερός ο τερματοφύλακας Διονύσης Μάντζος, έκανε σημαντικές επεμβάσεις, προδόθηκε από τη μπάλα στο πρώτο τέρμα όμως γρήγορα συνήλθε και βοήθησε την ομάδα να ανεβάσει ρυθμούς. Έτρεξαν και προσπάθησαν στο μικρό διάστημα που αγωνίστηκαν οι Θανάσης Θωμάς και Μάριος Μάντζος. Την ίδια ώρα, πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει, κατά γενική ομολογία, στον "μαέστρο" Πέτρο Παπανικολάου ο οποίος έδωσε πραγματική "παράσταση" από τον πάγκο. Με λίγες και μελετημένες αλλαγές προσώπων και τακτικής, οδήγησε τον Παναιγειρατικό στη μεγαλύτερη φετινή του επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για τη "νευραλγική" θέση του προπονητή.

Για το αρχείο, στην αποψινή ιστορική επικράτηση του Παναιγειρατικού επί του Νείλου, με την ομάδα της Αιγείρας αγωνίστηκαν οι: Διονύσης Μάντζος, Γιώργος Ντοάς, Ζαχαρίας Σαραντουλάκης, Γιάννης Λάμπρου, Δημήτρης Τσιμπούρης, Δημήτρης Μάντζος, Ανδρέας Καραμπάσης, Φίλιππος Κρεκούκιας, Λουκάς Λαζαρίδης, Θανάσης Θωμάς και Μάριος Μάντζος, ενώ στον πάγκο έμειναν χωρίς να αγωνιστούν οι Χάρης Πλούμης και Άρης Μπούρας. Τα τέσσερα "χρυσά" τέρματα για τον Παναιγειρατικό πέτυχαν οι: Δημήτρης Μάντζος, Φίλιππος Κρεκούκιας, Δημήτρης Τσιμπούρης και Ανδρέας Καραμπάσης.
Την αποστολή του ΑΟΠ στο αθλητικό κέντρο του Ελαιώνα ακολούθησε όπως πάντα η Πρόεδρος του Ομίλου κ. Τζωρτζίνα Μπουρίκα, ενώ δυαμικό "παρών" έδωσε για άλλη μια φορά ο φίλαθλος κόσμος του Παναιγειρατικού, με πολλές και σημαντικές παρουσίες (Βανέσα Μπουρίκα, Άννα Παναγιωτίδου, Βάσια Κατσούρη, Τάσος Οικονόμου και Μανώλης Παπαντωνάκης).