1 Μαρ 2013

Aυτός είναι Παναιγειρατικός!!!



  Αποφασιστικής σημασίας νίκης πέτυχε ο Παναιγειρατικός στο γήπεδο 1 του Ελαιώνα κόντρα στον Εθνικό Πειραιώς με σκορ 6-3 δείχνοντας το σοβαρό του πρόσωπο και παίζοντας ξανά θεαματικό ποδόσφαιρο μετά από καιρό. Οι Αχαιοί, παρά το αρχικό μούδιασμα και το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ανέβασαν σταδιακά στροφές και έφτασαν εύκολα στην τελική επικράτηση με αποτέλεσμα να πανηγυρίσουν και πάλι νίκη μετά από σχεδόν ένα μήνα (η τελευταία χρονολογούνταν από τις 23 Ιανουαρίου και το παιχνίδι με τους Μπέμπηδες). Πάθος, επιμονή και ομαδική δουλειά έφεραν το πολυπόθητο δίποντο για τον ΑΟΠ που είδε πέντε διαφορετικούς ποδοσφαιριστές του να χρίζονται σκόρερς (Μητρούσης, Κρεκούκιας, Πάτσης(π), Σαραντουλάκης(2), Μ.Μάντζος). Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη σε βάρος του Εθνικού και δε θα μπορούσε παρά να είναι μια πρώτης τάξεως τονωτική ένεση ενόψει του εξαιρετικά δύσκολου προγράμματος που ακολουθεί.
Η αρχική 8άδα
Με τον Δημήτρη Μάντζο να απουσιάζει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, η ευθύνη για τον καταρτισμό του αρχικού σχήματος αυτή τη φορά «έπεσε» εξ ολοκλήρου στον Φίλιππο Κρεκούκια. Το παρόν στον πάγκο του ΑΟΠ, άλλωστε, έδωσε και ο Πέτρος Παπανικολάου, ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του οποίου παραμένει πάντα υπολογίσιμος για την ομάδα. Ως εκ τούτου, θέση κάτω από τα γκολποστ πήρε ο Φώτης Τριβιζάς με τον Ντοά να αναλαμβάνει χρέη κεντρικού οπισθοφύλακα και τους Λάμπρου και Πάτση να τον πλαισιώνουν από δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Σε ρόλο αμυντικού μέσου βρέθηκε ο Δημήτρης Τσιμπούρης ενώ στις πτέρυγες τοποθετήθηκαν οι Κρεκούκιας και Πατερομιχελάκης από αριστερά προς τα δεξιά. Αιχμή του δόρατος στο σχήμα των μελανόλευκων αποτέλεσε ο Γρηγόρης Μητρούσης. Η αποστολή της ομάδας συμπληρώνονταν από τους Μάριο Μάντζο, Κατσούρη αλλά και τον Σαραντουλάκη ο οποίος αφίχθη με σχετική καθυστέρηση στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα.
«Δαμάζοντας» το άγχος
Το ξεκίνημα της αναμέτρησης βρήκε τον Παναιγειρατικό να παίζει αρκετά επιθετικογενές ποδόσφαιρο και να δημιουργεί πολλές ευκαιρίες προς την αντίπαλη εστία. Ωστόσο, αυτός που πήρε τελικά πρώτος το προβάδισμα ήταν ο Εθνικός εκμεταλλευόμενος την αδράνεια των μελανόλευκων στον ανασταλτικό τομέα. Με το 1-0 σε βάρος του, ο ΑΟΠ προσπάθησε να γίνει περισσότερο ουσιαστικός και να «τελειώσει» με μεγαλύτερη επιτυχία τις φάσεις που του παρουσιάζονταν. Και έστω και με ανορθόδοξο τρόπο… τα κατάφερε. Έπειτα από γέμισμα του Τριβιζά προς την αντίπαλη περιοχή η μπάλα βρήκε στο προστατευτικό δίχτυ που καλύπτει την οροφή του γηπέδου 1 και στο κατέβασμα της ο δαιμόνιος Μητρούσης την υποδέχτηκε επιχειρώντας ένα απλό πλασεδάκι και γράφοντας με αυτό τον τρόπο το 1-1. Το γκολ έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα που από ’κει και πέρα άρχισε να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Παναιγειρατικός θα κερδίσει φάουλ σε καλό σημείο κοντά στην περιοχή των Πειραιωτών. Στην εκτέλεση θα πάει ο Κρεκούκιας ο οποίος θα δοκιμάσει να απειλήσει με σέντρα-σουτ και στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα θα καταλήξει στα δίχτυα με τη βοήθεια και αντίπαλου ποδοσφαιριστή που άλλαξε ελάχιστα την πορεία της ακουμπώντας την με το κεφάλι. Με το υπέρ τους προβάδισμα πλέον οι μελανόλευκοι έδιωξαν το άγχος από πάνω τους καθώς γνώριζαν ότι ήταν αρκετά καλύτεροι του αντιπάλου τους. Κι αυτό φάνηκε εντονότερα, όταν η ομάδα κέρδισε πέναλτι που μετουσίωσε σε γκολ ο Κώστας Πάτσης με άψογη εκτέλεση στον ουρανό των διχτύων. Το κοντέρ έδειχνε 3-1 και όλα έδειχναν ότι ο ΑΟΠ πηγαίνει μ’ ένα πολύ καλό προβάδισμα στην ανάπαυλα. Όμως, ο Εθνικός δεν είχε παραδώσει ακόμη τα όπλα. Ελάχιστα πριν την λήξη του ημιχρόνου με όμορφο μακρινό σουτ του Πειραιώτη επιθετικού που αιφνιδίασε ακόμα και τον Τριβιζά μείωσαν σε 3-2 και μπήκαν, έστω και προσωρινά, στη διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος.
Με ακόμη μεγαλύτερο πάθος
Στην επανάληψη, δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τα πρόσωπα της βασικής 8αδας. Οι ίδιοι οκτώ που αγωνίστηκαν στο α’ μέρος, ξεκίνησαν και μετά την ολιγόλεπτη διακοπή. Με την κατάσταση να μένει αμετάβλητη στα πρώτα λεπτά έγιναν και οι πρώτες αλλαγές. Την θέση του θετικού μέχρι εκείνο το σημείο Πατερομιχελάκη πήρε ο Σαραντουλάκης που περίμενε στωικά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο. Με τον «Ζάχα» στον αγωνιστικό χώρο, ο Κρεκούκιας πέρασε στην-πιο ορθολογική γι’ αυτόν-θέση του δεξιού χαφ, και η ομάδα άρχισε να επιτίθεται με μεγαλύτερη σιγουριά. Ώσπου, στιγμές αργότερα αυτό θα φανεί και έμπρακτα με το γκολ του Σαραντουλάκη που εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του αντίπαλου πορτιέρο σε δυνατό σουτ του Τσιμπούρη και την έστειλε με ψυχραιμία στα δίχτυα για το 4-2. Το τέρμα έκοψε την φόρα των παικτών του Εθνικού που πάσχιζαν για την ισοφάριση και τους έφερε σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση. Τα πράγματα έγιναν ακόμη καλύτερα για τον ΑΟΠ όταν κέρδισε φάουλ λίγο έξω από την περιοχή των αντιπάλων και στη μπάλα πήγε για μια ακόμη φορά ο Κρεκούκιας. Ο «ναύαρχος» τελικά θα επιχειρήσει γλυκιά σέντρα στο δεύτερο δοκάρι εκεί ακριβώς που βρισκόταν ο Σαραντουλάκης ο οποίος με δυνατή κεφαλιά «θα εκτελέσει» ξανά, μέσα σε λίγα λεπτά, τον Πειραιώτη τερματοφύλακα και θα κάνει το 5-2. Το παιχνίδι είχε πλέον κριθεί με λιγοστό χρόνο πλέον να απομένει για το φινάλε. Ο Εθνικός, που προς τιμήν του δεν τα παρατούσε, θέλησε να ψαλιδίσει την διαφορά και κατόρθωσε τελικά να μειώσει με συρτό σουτ εκτός περιοχής σε μια φάση που είχε προηγηθεί πάντως καθαρό φάουλ πάνω στον Πάτση. Το τελικό 6-3 διαμορφώθηκε ουσιαστικά στην τελευταία φάση της αναμέτρησης έπειτα από έξοχο συνδυασμό των παικτών του Παναιγειρατικού και νέα σκαφτή σέντρα του πολυτιμότερου του γηπέδου Κρεκούκια την οποία τελείωσε με όμορφη κεφαλιά ο νεαρός Μάριος Μάντζος (είχε περάσει λίγο νωρίτερα στον αγωνιστικό χώρο).
Τόνωση ηθικού ενόψει συμπληγάδων
Η νίκη αλλά και η πολύ καλή εμφάνιση του αγώνα με τον Εθνικό προσέδωσε σαφώς καλύτερη ψυχολογία στους ποδοσφαιριστές του ΑΟΠ ενόψει του δυσχερούς αγωνιστικού προγράμματος που ακολουθεί. Υπενθυμίζουμε ότι και τα τέσσερα παιχνίδια που οφείλει να δώσει η ομάδα για την ολοκλήρωση του β’ γύρου είναι με αντιπάλους που είχαν υποχρεώσει σε ήττα τον Παναιγειρατικό και μάλιστα ορισμένες από αυτές ήταν πολύ βαριές. Συνεπώς, οποιοδήποτε ψυχολογικό αβαντάζ προστίθεται στα όπλα της ομάδας την διατηρεί εντός στόχου αφού δε δείχνει διατεθειμένη να παραιτηθεί της προσπάθειας από τόσο νωρίς με βάση και όσα είχαν συζητηθεί προ καιρού. Πόσο μάλιστα όταν θεωρείται βέβαιη πλέον η διεξαγωγή και Γ’ γύρου όπου αναμένεται να προσδώσει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Περισσότερες, ωστόσο, λεπτομέρειες πάνω στο θέμα θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο. Αυτό που κρατούν όλοι στον ΑΟΠ είναι οι δύο βαθμοί και επικεντρώνονται πλέον στον αγώνα με τους πολύ δυνατούς FoulareTo που συνιστούν και τον αντίπαλο της ερχόμενης Τετάρτης.
Για την ιστορία στην αναμέτρηση κόντρα στον Εθνικό αγωνίστηκαν οι: Τριβιζάς, Ντοάς, Λάμπρου, Πάτσης, Τσιμπούρης, Κρεκούκιας, Πατερομιχελάκης, Μητρούσης, Σαραντουλάκης, Μ.Μάντζος ενώ στον πάγκο έμεινε χωρίς να αγωνιστεί ο Πέτρος Κατσούρης. Στο πλευρό της ομάδας βρέθηκαν και ο Πετρος Παπανικολάου με τον Νίκο Μουτάφη. Σκόρερς για τον ΑΟΠ ήταν οι: Σαραντουλάκης(2), Μητρούσης, Κρεκούκιας, Πάτσης, Μ.Μάντζος.