6 Νοε 2012

"Μαραθωνοδρόμος" ο Ζαχαρίας Σαραντουλάκης!

Σίγουρα οι περισσότεροι το έχουν προσέξει. Αρκετοί όμως θα πρέπει να είναι εκείνοι που τους έχει διαφύγει ότι στο πρόσφατο διαφημιστικό μήνυμα του ΟΠΑΠ με αντικείμενο τον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο που διεξάγεται αυτήν την Κυριακή στην Αθήνα, συμπρωταγωνιστεί ένα πρόσωπο πολύ... δικό μας! Ένα από τα πιο "Αγαπημένα" παιδιά της "μελανόλευκης οικογένειας", ο Ζαχαρίας Σαραντουλάκης εμφανίζεται για αρκετά δευτερόλεπτα στην αρχή του τηλεοπτικού σποτ, υποδυόμενος  έναν νεαρό ποδηλάτη που αιφνιδιάζεται ευχάριστα από τους κλειστούς δρόμους που συναντά κοντά στο Σύνταγμα, όχι αυτή τη φορά λόγω κάποιας πορείας διαμαρτυρίας αλλά για τις ανάγκες του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Με την ευκαιρία αυτή και ύστερα από την "πάσα" που μας δίνει ο Ζαχαρίας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κλασικός Μαραθώνιος των Αθηνών συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής και διεθνούς ακτινοβολίας. Η διαδρομή ακολουθεί την πορεία του πρώτου μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στη μάχη που διεξήχθη εκεί.Ο οπλίτης πριν ξεψυχήσει πρόλαβε να πει τη λέξη "νενικήκαμεν" δημιουργώντας με την αυτοθυσία του το πλέον εμβληματικό ανθρώπινο αγώνισμα, τον "Μαραθώνιο Δρόμο". Από το 1983 o Αγώνας διεξάγεται στη μνήμη του βαλκανιονίκη και υπέρμαχου της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, θυμίζοντας σε όλους την ιστορική πορεία ειρήνης που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει το 1963 στα βήματα της αρχαίας διαδρομής.  
Υπό τη σημερινή του μορφή, ο Κλασικός Μαραθώνιος των Αθηνών, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, έχει αφετηρία στον Μαραθώνα και τέρμα στο "Καλλιμάρμαρο" Παναθηναϊκό Στάδιο στο κέντρο της Πρωτεύουσας. Εκτός της "κλασικής" διαδρομής, διεξάγονται ακόμη δύο αγώνες δρόμου αντοχής, 5 και 10 χλμ., στο κέντρο της πόλης. Ο κλασικός Μαραθώνιος των Αθηνών απολαύει διεθνούς αναγνώρισης και παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι (2011), η συμμετοχή στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών ξεπέρασε τις 9.000 μαραθωνοδρόμων, ενώ στα άλλα αγωνίσματα συμμετείχαν 8.500 άνθρωποι, αθλητές και μη...