30 Οκτ 2012

100ΣΤΑΡΗΣ Ο ΠΑΝΑΙΓΕΙΡΑΤΙΚΟΣ!!



Ήταν 25 Οκτωβρίου του 2008 όταν ο Παναιγειρατικός ξεκινούσε την περιπλάνηση του στα γήπεδα της Αθήνας… Η μέρα που ο ιστορικός σύλλογος θα άλλαζε για πάντα ταυτότητα μετά την απόφαση να μεταφέρει τις αγωνιστικές του δραστηριότητες από την γενέτειρα του Αιγείρα σ’ ένα πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό με οργανωμένη δομή και επίσημο προφίλ. Τότε, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποια θα είναι η κατάληξη ενός τέτοιου εγχειρήματος. Ωστόσο, για τους ανθρώπους του Παναιγειρατικού-που διακρίνονταν για την μεγάλη αγάπη που έτρεφαν για το ποδόσφαιρο-η απόφαση αυτή ήταν απλώς η αρχή για το επόμενο βήμα. Η αρχή για κάτι ακόμα μεγαλύτερο.
Οι καλοκαιρινοί παραθεριστές της Ανατολικής Αιγιαλείας που για πάνω από μια δεκαετία «σάρωναν» κάθε αντίπαλο στα νεανικά τουρνουά της Αιγείρας μετατράπηκαν εν ριπή οφθαλμού σε άκρως υπολογίσιμους παίκτες για τα τουρνουά  της Αθήνας δίνοντας στην ομάδα τους έναν χαρακτήρα πιο επαγγελματικό και στους εαυτούς τους την ηθική ικανοποίηση της εκπλήρωσης ενός ονείρου που έμοιαζε σχεδόν ουτοπικό. Η ιστορική πρεμιέρα του ΑΟΠ σηματοδοτούσε την «ποδοσφαιρική ενηλικίωση» μιας ομάδας που στόχευε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που μπορούσε να διακρίνει ο μέσος θεατής. Σηματοδοτούσε την εξέλιξη και ταυτόχρονα την επιβίωση μιας ιδέας που ένωνε το παρελθόν με το παρόν και το παρόν με το μέλλον.
Ο Λαζαρίδης σκοράρει στο παρθενικό παιχνίδι του Παναιγειρατικού
Τέσσερα χρόνια μετά ο Παναιγειρατικός αριθμεί 99 επίσημους αγώνες στην Αττική. Και σε λίγα εικοσιτετράωρα ρίχνεται στη μάχη για 100στή φορά. Γεγονός που δεν μπορεί παρά να έχει επετειακό χαρακτήρα και να γεμίζει με έντονα αισθήματα υπερηφάνειας κάθε αγνό φίλο της ομάδας που παρακολουθεί την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Στο διάστημα αυτό, ο ιστορικός σύλλογος πέτυχε ορισμένα επιτεύγματα που του προσέδωσαν ρόλο πρωταγωνιστικό σε όποιο πρωτάθλημα και αν συμμετείχε. Κορυφαίες στιγμές της ομάδας σαφώς οι δύο συμμετοχές στον τελικό του πρωταθλήματος Ελαιώνα (2010 και 2012) υπό την καθοδήγηση του Πέτρου Παπανικολάου στον πάγκο. Αλλά κι όχι μόνο. Αναρίθμητες σπουδαίες εμφανίσεις «βάρυναν» την φανέλα του ΑΟΠ και αγώνα με τον αγώνα ενίσχυσαν το κύρος του.
Η βράβευση του συλλόγου στην Αιγείρα,με τον Μ. Παπαιώαννου

Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να ξεχάσει τις επικές νίκες της σεζόν 2008-2009 σε βάρος του Νείλου με 4-3 αλλά και των-μετέπειτα πρωταθλητριών-Πυραμίδων με 4-1 σ’ ένα ματς-εκδίκηση για την μεγαλύτερη ήττα που έχει υποστεί η ομάδα επί αθηναϊκού εδάφους (στον αγώνα του α’ γύρου). Τις τεράστιες εμφανίσεις έναντι του Πανφραπεδαϊκού (της ομάδας που απέκτησε τον χαρακτήρα του «αιώνιου αντιπάλου» κατά τα 2 πρώτα χρόνια) στο 8-2 της σεζόν 2009-2010 αλλά και στην νίκη με 4-3 στα πέναλτυ του ημιτελικού των play off της ίδιας σεζόν. Όπως επίσης και τις ιστορικές νίκες απέναντι στο συγκρότημα της Ολυμπιάδας στο πλαίσιο του Attica Cup ( με 7-6 στο Μαρούσι και 5-1 στον Ελαιώνα), του μοναδικού τίτλου που έχουν πανηγυρίσει οι μελανόλευκοι μέσα σε αυτήν την τετραετία. Μεγαλύτερες, πάντως, σε έκταση νίκες του Παναιγειρατικού σε σύνολο 99 αγώνων παραμένουν εκείνες ενάντια στο Πειρατικό με σκορ 11-0 τον Ιανουάριο του 2009 αλλά και το 14-3 έναντι των Jack Daniels United τον Μάρτιο του 2012, αποτελέσματα που αποκτούν κι εκείνα τη δική τους ιστορική σημασία.
Πάντα οικογενειακό το κλίμα στις τάξεις της ομάδας

Και φυσικά, όπως σε κάθε ομάδα που μετράει πλούσιο παρελθόν, υπάρχουν πάντοτε οι εμβληματικές φυσιογνωμίες που συνδέουν άρρηκτα το όνομα τους με αυτό. Οπωσδήποτε, εξέχουσα θέση ανάμεσα τους δεν θα μπορούσε να μην έχει το «ιερό τέρας» που ακούει στο όνομα Φίλιππος Κρεκούκιας. Ο «ναύαρχος» του Παναιγειρατικού παραμένει ακόμη και σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας κάτι που ίσχυε από τα χρόνια της Αιγείρας και έμελλε να συνεχιστεί και στα πρωταθλήματα της Αθήνας όπου μέχρι σήμερα αριθμεί 55 γκολ στο ενεργητικό του. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας την σεζόν 2008-2009 και δεύτερος τις δύο επόμενες δείχνοντας
παράλληλα με τις σταθερές εμφανίσεις του ότι αν ποτέ αποφασίσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση, το ρόστερ του Παναιγειρατικού δεν θα είναι ποτέ ίδιο. Πίσω του εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δημήτρης Μοτσάκος ο οποίος στα χρόνια που φόρεσε τα μελανόλευκα πρόλαβε να σημειώσει 40 τέρματα και να ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας (σε ηλικία μόλις 17 ετών και 9 μηνών!) στην εκπληκτική σεζόν 2009-2010 όπου το τρόπαιο του πρωταθλητή γλίστρησε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του ΑΟΠ.
Ο "Ναύαρχος" Φ. Κρεκούκιας
Ιδιαίτερης μνείας χρίζουν, ωστόσο, με την σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία τους στα χρόνια της Αθήνας, τόσο ο Γιώργος Ντοάς (ρέκορντμαν συμμετοχών του ΑΟΠ με 87 συμμετοχές), όσο και ο Δημήτρης Μάντζος (2ος στη σχετική λίστα με 84 συμμετοχές). Οι  δύο ιστορικοί παίκτες – εκ των συνιδρυτών του Παναιγειρατικού- ηγούνται της λίστας με τις περισσότερες εμφανίσεις παικτών της ομάδας στις διοργανώσεις της Αττικής και είναι καθ’ όλα αποδεκτό ότι συνιστούν ποδοσφαιριστές-σύμβολα για την ιστορία και το προφίλ του συλλόγου. Ο πρώτος, αγωνιζόμενος κυρίως ως ο κεντρικός οπισθοφύλακας και στυλοβάτης της άμυνας του ΑΟΠ και ο δεύτερος, ως μόνιμος αρχηγός τα προηγούμενα χρόνια και πλέον ως παίκτης-προπονητής της ομάδας. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των μελανόλευκων πρόσφατα πάντως από τον τελευταίο αναμένεται να περιορίσει την συμμετοχή του στο αγωνιστικό κομμάτι κάτι όμως που δεν μειώνει ούτε ακυρώνει κατ’ ελάχιστο την εν γένει συνεισφορά του σε αυτό. Παίκτες-λεγεωνάριοι εξάλλου σε αυτά τα 4 χρόνια αποδείχθηκαν για τον Παναιγειρατικό και οι Γιάννης Λάμπρου και Δημήτρης Τσιμπούρης με 82 και 77 συμμετοχές αντίστοιχα καθώς και ο Ζαχαρίας Σαραντουλάκης, οι οποίοι διανύουν πλέον την 5η σεζόν τους στην ομάδα και έχουν αναμφίβολα μετατραπεί σε αναπόσπαστα μέλη της.
Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά ακόμη. Τα κατορθώματα του συλλόγου αλλά και τα πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με αυτόν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι πολλά. Όμως αυτό που για την ώρα έχει την σπουδαιότερη σημασία είναι το γεγονός ότι ο Παναιγειρατικός υφίσταται και κάνει την παρουσία του έντονη όπου και όποτε χρειαστεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αυτό τον έφερε ως εδώ. Αυτό του δίνει και το κίνητρο να συνεχίσει. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να ευχηθούμε: Παναιγειρατικέ… Να τα χιλιάσεις!!!

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: 99* ΝΙΚΕΣ: 54, ΙΣ/ΛΙΕΣ: 11, ΗΤΤΕΣ: 34 ΤΕΡΜΑΤΑ: 348-222

* Η στατιστική αφορά μόνο τα παιχνίδια που κρίθηκαν εντός αγωνιστικού χώρου. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα άνευ αγώνος.