27 Ιουλ 2011

Χρόνια πολλά από την Αιγείρα

Γιορτινή ημέρα η σημερινή για την "πατρίδα" Αιγείρα και τους απανταχού Αιγειράτες. Η αχαϊκή κωμόπολη τιμά τον Πολιούχο της Άγιο Παντελεήμονα, ο μεγαλοπρεπής ναός του οποίου κοσμεί την κεντρική οδό Αχαϊκής Συμπολιτείας.
Ο ιερός ναός του Αγ. Παντελεήμονα εγκαινιάσθηκε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, πριν από σαράντα οκτώ ακριβώς χρόνια, στις 27 Ιουλίου 1963. Η οικοδόμησή του είχε αποφασισθεί ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '50 όταν η εντυπωσιακή αύξηση του πληθυσμού στην παραλιακή Αιγείρα άλλαξε άρδην τα δεδομένα της περιοχής.
Ο πρώτος ναός στον μικρό οικισμό γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Αιγείρας είχει κτιστεί λίγο μετά το 1880 όταν ο ιερέας Δημήτριος Παπανάγου από την ορεινή Βεργουβίτσα (Μοναστήρι) παραχώρησε ένα τμήμα του δενδροπερίβολού του για τον σκοπό αυτό. Το μικρό πέτρινο εκκλησάκι κτίστηκε με δαπάνες του -επίσης Βεργουβιτσιώτη- Χαραλάμπη Π. Ρόζου και αφιερώθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα στη μνήμη του γιου του Παντελή, φοιτητή Νομικής που είχε πεθάνει νέος. Ο ανεπαρκής χώρος της πρώτης εκκλησίας επεκτάθηκε το 1915 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της νέας Αιγείρας. Σαράντα χρόνια αργότερα, το 1955 ο παλαιός ναός κατεδαφίστηκε και άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του νέου επιβλητικού οικοδομήματος με πρωτεργάτη τον ιερέα Θεόδωρο Δημητρακόπουλο. Στο ενδιάμεσο και μέχρι το 1959 την ενορία της Αιγείρας θα εξυπηρετούσε το μικρό εκκλησάκι του Άι-Γιάννη που είχε κτιστεί το 1936 στην ανατολική όχθη του ποταμού Κριού με δαπάνες της οικογένειας Ρόζου. Τα τελευταία έτη και υπό τη φωτισμένη καθοδήγηση του παπα-Λάμπη Καρούζου (γνωστού για τα παναιγειρατικά του αισθήματα) ο ναός του Αγ. Παντελεήμονα, με το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και πιο δραστήριους πυρήνες της τοπικής κοινωνίας.
Οι άνθρωποι του Παναιγειρατικού με αφορμή τη μεγάλη γιορτή της Αιγείρας στέλνουν τις θερμότερες ευχές τους στους φίλους της ομάδας για υγεία, ευτυχία και ειρήνη.

Πηγή ιστορικών στοιχείων: www.aigeira.blogspot.com, www.rozos.blogspot.com