3 Ιαν 2013

Ποδαρικό με το δεξί!!!



   Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις μέσα στο 2013 οι ποδοσφαιριστές του Παναιγειρατικού. Με αιγειράτικη ψυχή και πάθος πήραν υπερπολύτιμη νίκη έναντι του Εθνικού Πειραιώς με σκορ 4-3 ξορκίζοντας έτσι τις κάκιστες εμφανίσεις του Δεκεμβρίου. Οι μελανόλευκοι παρατάχθηκαν με σημαντικές απουσίες στο γήπεδο 4 του Ελαιώνα, ωστόσο κόντρα στις δυσκολίες και την αγωνιστική απραξία των τελευταίων ημερών εμφανίστηκαν ανεπηρέαστοι και πεισμωμένοι πανηγυρίζοντας  την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα έπειτα από δύο μήνες. Η τελευταία χρονολογείται στις 31 Οκτωβρίου με αντίπαλο τον Πήγασο! Ακατάλληλο για καρδιακούς χαρακτηρίζεται το παιχνίδι καθώς ο Μητρούσης ήταν αυτός που έβγαλε τελικά τα «κάστανα από τη φωτιά» και με γκολ στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης χάρισε το δίποντο στους Αιγειράτες. Ένα δίποντο που-ναι μεν-από μόνο του δεν αρκεί για να «ξεκολλήσει» τον Παναιγειρατικό από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, όμως φέρνει στο κατάλληλο χρονικό σημείο ένα κύμα αισιοδοξίας στους ανθρώπους της ομάδας που την έβλεπαν να διανύει παρατεταμένη περίοδο αγωνιστικού τέλματος.
Η αρχική 8αδα
Ελλείψει σημαντικότατων μονάδων, ο παίκτης-προπονητής του ΑΟΠ Δημήτρης Μάντζος είχε μπροστά του εξαιρετικά δύσκολο έργο όσον αφορά την κατάρτιση της  αρχικής 8άδας. Στα προβλήματα συνέτειναν οι απουσίες και των δύο τερματοφυλάκων της ομάδας προς αντικατάσταση των οποίων επιστρατεύτηκε ο Γιώργος Ντοάς ο οποίος κάθισε κάτω από τα γκολποστ για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν! Ουσιαστικά το κενό του «Γιώργαρου» από τα μετόπισθεν κάλυψε ως λύση ανάγκης ο στενός φίλος και κουμπάρος του Κώστα Πάτση Φίλιππος που τοποθετήθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας. Το άλλο άκρο καλύφθηκε από τον ίδιο τον Πάτση ενώ στο κέντρο της άμυνας βρέθηκε ο Γιάννης Λάμπρου. Ρόλο ανασταλτικού μέσου και “συνδετικού κρίκου” άμυνας και επίθεσης ανέλαβε ο πολύς Δημήτρης Μάντζος στην δεύτερη φετινή του εμφάνιση ενώ στις πτέρυγες της μεσαίας γραμμής τοποθετήθηκαν οι Σαραντουλάκης και Πατερομιχελάκης αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Κορυφή στο αρχικό σχήμα και αιχμή του δόρατος των Αιγειρατών ήταν ο Γρηγόρης Μητρούσης. Στον πάγκο έμεινε αρχικά ο Μάριος Μάντζος. Λόγω της χρησιμοποίησης του Δ. Μάντζου στην βασική 8άδα χρέη εντολέα, εν είδει β’ προπονητή, ανέλαβε ο Πέτρος Παπανικολάου που κατηύθυνε με τις οδηγίες του την ομάδα καθ’ όλη την διάρκεια του ματς.
Με την πλάτη στον τοίχο
Το ξεκίνημα του αγώνα έδειχνε ισορροπημένο με τις μεγάλες ευκαιρίες να μην έχουν έρθει στα πρώτα λεπτά. Ώσπου σε μια κόντρα που σημειώθηκε στο ύψος της μεσαίας γραμμής η μπάλα προσκρούει πεντακάθαρα(!) πάνω σε χέρι αντιπάλου ο οποίος ευνοείται από την πρόσκρουση και βγαίνει στην αντεπίθεση κερδίζοντας αρκετό κενό χώρο. Το αποτέλεσμα ήταν στην εξέλιξη της φάσης να γράψει το 1-0 και ο Παναιγειρατικός να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ακολούθησαν ήπιες διαμαρτυρίες δίχως ωστόσο ν’ αλλάξει κάτι στην απόφαση του διαιτητή. Οι παίκτες του ΑΟΠ βγήκαν μπροστά προκειμένου να διεκδικήσουν την ισοφάριση όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο όταν σε νέα επίθεση των αντιπάλων η αιγειράτικη άμυνα βρέθηκε ανοχύρωτη με συνέπεια να τιμωρηθεί εκ νέου και να γίνει το 2-0. Το φινάλε του α’ μέρους πλησίαζε και ο Παναιγειρατικός αδυνατούσε να μπει στο παιχνίδι παρά τις καλές ευκαιρίες που του παρουσιάζονταν. Μεγαλύτερη όλων η εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Πάτση λίγο μπροστά από τον χώρο του κέντρου που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του αντίπαλου πορτιέρο. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα δεν παραιτήθηκε ούτε δευτερόλεπτο και λίγο αργότερα ο Σαραντουλάκης «τσιμπάει» την μπάλα εντός περιοχής και ανατρέπεται από αμυνόμενο του Εθνικού κερδίζοντας πέναλτι. Την εκτέλεση αναλαμβάνει ο Κώστας Πάτσης παρά τις παραινέσεις του Σαραντουλάκη να εκτελέσει ο ίδιος το πέναλτι. Ο αποφασισμένος όμως Πάτσης παίρνει πάνω του την ευθύνη και δεν λαθεύει. Στην αριστερή γωνία ο τερματοφύλακας στη δεξιά γωνία η μπάλα. Γκολ και 2-1.
Γκραν γκινιόλ εξέλιξη και λυτρωτικό φινάλε
Στο δέυτερο ημίχρονο ο Παναιγειρατικός μπήκε αποφασισμένος να κυνηγήσει το θετικό αποτέλεσμα και αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα. Οι μελανόλευκοι άρχισαν να γίνονται άκρως απειλητικοί για την εστία των Πειραιωτών, πότε με τον Μητρούση, πότε με τις φαρμακερές μπαλιές του Πάτση αλλά και τα σουτ των υπολοίπων. Σε μια απ’ αυτές τις φάσεις, το κακό διώξιμο της μπάλας με κεφαλιά από αμυνόμενο παίκτη του Εθνικού βρίσκει τον Σαραντουλάκη να υποδέχεται την μπάλα σε πλεονεκτική θέση στο ύψος της περιοχής ο οποίος στο κατέβασμα της, αρχικά βρίσκει αέρα και με δεύτερη προσπάθεια εξαπολύει το δυνατό σουτ για να γράψει το 2-2. Ο αγώνας και πάλι στην απόλυτη ισορροπία. Είναι γεγονός ότι σ’ αυτό το χρονικό σημείο  ο Παναιγειρατικός ήταν αρκετά καλύτερος του Εθνικού, ωστόσο για κάποιο λόγο αδυνατούσε να στείλει την μπάλα για τρίτη φορά στα δίχτυα. Κορυφαίες ευκαιρίες το δοκάρι του Μητρούση με μακρινό σουτ έπειτα από έξυπνη εκτέλεση φάουλ σε συνεργασία με τον Πάτση αλλά και η κεφαλιά του Σαραντουλάκη από σέντρα του Πάτση που έφυγε σύριζα άουτ. Δυστυχώς τις χαμένες ευκαιρίες των Αχαιών διαδέχθηκε η αντίδραση των αντιπάλων που αργά ή γρήγορα θα απαντούσαν. Και πάλι σε γρήγορη αντεπίθεση βρήκαν εκτεθειμένη την άμυνα του ΑΟΠ και εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ξαναπήραν το προβάδισμα 10 λεπτά πριν την λήξη με 3-2, αυτή τη φορά κόντρα στη ροή του αγώνα.
 Οι μελανόλευκοι, ωστόσο δεν είχαν παραδώσει τα όπλα. Αντ’ αυτού ξεκίνησαν να πιέζουν μαζικά τα αντίπαλα καρέ. Πίεση που ξεκινούσε από την άμυνα και εν τέλει απέφερε καρπούς όταν ο Μάριος Μάντζος (που είχε περάσει από το α’ μέρος στο παιχνίδι) βρέθηκε με την μπάλα στα πόδια και τροφοδότησε τον Μητρούση. Εκείνος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και πλάσαρε εύστοχα για το 3-3. Τα καλύτερα πάντως επιφυλάσσονταν στο τελευταίο 5λεπτο. Νέα προσπάθεια του Μητρούση από τα δεξιά τον φέρνει εντός περιοχής και το σουτ που εξαπολύει έχει κατεύθυνση προς τα δίχτυα. Όμως, ο αντίπαλος αμυντικός που βρισκόταν στη φάση βλέποντας ότι δεν έχει καμία ελπίδα να αποτρέψει με θεμιτό τρόπο το γκολ αποκρούει την μπάλα με τα χέρια. Ο διαιτητής σφυρίζει πέναλτι και στην εκτέλεση πάει ο έμπειρος Πάτσης, ακριβώς όπως στο α’ μέρος. Αυτή τη φορά, όμως, η μπάλα έπαιξε στον «Πάτσαρο» άσχημο παιχνίδι, που από ήρωας πήγε να γίνει μοιραίος, καθώς το σουτ που επιχείρησε κατέληξε στην συμβολή των δοκαριών(!) και απομακρύνθηκε από την εστία. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά. Το παιχνίδι είχε μετατραπεί πλέον σε ρώσικη ρουλέτα ώσπου στιγμές πριν την λήξη ο Μητρούσης θα τροφοδοτηθεί και πάλι λίγο έξω από την περιοχή και παρά τα βίαια τραβήγματα που δέχτηκε με ψύχραιμο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα προκαλώντας ταυτόχρονα ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των Αχαιών. Γκολ και 4-3. Η ολική ανατροπή είχε ολοκληρωθεί.
Το δίδαγμα της νίκης
Οι Αιγειράτες μπορεί να πήραν μία πολύ σπουδαία νίκη τόσο από άποψη σημασίας, όσο και από άποψη εξέλιξης, ωστόσο κανείς δεν έμεινε στα επινίκια της χθεσινής βραδιάς. Όλοι γνωρίζουν το δύσκολο έργο που έχει μπροστά η ομάδα και πρέπει γρήγορα να παρθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν ουσιαστικά για ν’ αρχίσει να κινείται ξανά ο τροχός. Ο Παναιγειρατικός έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα ολόκληρο βουνό να σκαρφαλώσει αυτή τη στιγμή για να μπορέσει ν’ ανέβει τα σκαλιά του βαθμολογικού πίνακα και η αρχή σηματοδοτείται με τον αγώνα της επόμενης Τετάρτης 9/1 στις 23:00 κόντρα στη σκληροτράχηλη Dostan (αφγανικής προελεύσεως ομάδα).
Για την ιστορία την νίκη του Παναιγειρατικού απέναντι στον Εθνικό Πειραιώς υπέγραψαν οι: Ντοάς, Πάτσης, Λάμπρου, Φίλιππος, Δ.Μάντζος, Σαραντουλάκης, Πατερομιχελάκης, Μητρούσης, Μ.Μάντζος υπό τις εντολές του Πέτρου Παπανικολάου ενώ τον αγώνα παρακολούθησαν από τον πάγκο οι Μανώλης Παπαντωνάκης, Νίκος Μουτάφης καθώς και η σύντροφος του Μάριου Μάντζου, Μάγια Δελλή. Σκόρερς των τεσσάρων τερμάτων του ΑΟΠ ήταν οι: Μητρούσης (2), Σαραντουλάκης, Πάτσης (πεν).